Pentru contabili, TVA la încasare este „marea nebunie a începutului de an“. Ei dau premii celor care înţeleg sistemul

Pentru contabili, TVA la încasare este „marea nebunie a începutului de an“. Ei dau premii celor care înţeleg sistemul

Aşa arată consecinţele unui sistem fiscal alambicat, pe care nu-l înţeleg nici specialiştii

Ca să vezi unde duce complexitatea fiscală! Sistemul de plată a TVA la încasare este dificil de înţeles chiar şi pentru specialiştii în domeniu, adică pentru contabili. Atât de dificil, încât administratorii unui portal specializat organizează un concurs cu premii pentru cei care răspund corect la câteva întrebări încuietoare privind TVA la încasare. Redăm integral, mai jos, mesajul postat pe contabilul.ro:

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragi contabili,

TVA-ul la incasare este marea nebunie a inceputului de an. Sute de colegi ne-au trimis deja mii de intrebari cu "dileme" sau chiar adevarate probleme privind aplicarea noului sistem.
Din pacate sunt o serie de "necunoscute", unele chiar in textul de lege, si pare o veritabila provocare sa stii cum, ce si cand sa aplici.

La sugestia cititorilor ne-am hotarat sa va prezentam un Concurs bazat EXCLUSIV pe intrebari legate de TVA-ul la incasare.

Premii:

- E-bookul "Plata TVA la incasarea facturiui" (pdf) - pentru minimum 7 raspunsuri corecte din cele 10 intrebari
- Voucher Gratuit in valoare de 100 de lei - pentru minimum 3 raspunsuri corecte din cele 10 intrebari

Raspunsurile corecte vor fi publicate in 24 de ore pe pagina de facebook contabilul.ro

Succes!

CONCURS: 10 intrebari despre TVA la incasare

1. Este obligatorie aplicarea sistemului de TVA la incasare pentru toate persoanele impozabile cu cifra de afaceri mai mica sau egala cu 2.250.000 lei?

Raspuns: Adevarat sau Fals

2. Persoana impozabila care a solicitat inregistrarea in scop de TVA in luna decembrie 2012,  ca urmare a depasirii cifrei de afaceri de 220.000 lei, si care are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, va aplica sistemul de TVA la incasare incepand cu luna aprilie 2013.

Raspuns: Adevarat sau Fals

3. Persoana impozabila care a solicitat inregistrarea in scop de TVA in luna decembrie 2012,  ca urmare a depasirii cifrei de afaceri de 220.000 lei, dar cu o cifra de afaceri  mai mica de 2.250.000 lei, si care are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, va notifica organele fiscale pentru aplicarea sistemului de TVA la incasare prin depunere Declaratiei 097, la data de 25 martie 2013.

Raspuns: Adevarat sau Fals

4. NU se aplica sistemul de TVA la incasare in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.

Raspuns: Adevarat sau Fals

5. TVA la incasare se aplica si pentru achizitiile intracomunitare  si pentru operatiile pentru care se aplica taxarea inversa la beneficar mentionate la art 160 din Codul fiscal.

Raspuns: Adevarat sau Fals
 

6. Un SRL nou infiintat, in octombrie 2012, platitor de TVA lunar, incepand cu 01.12.2012, prin depasirea plafonului in luna octombrie 2012 (facturi emise in valoare de 220.000 lei ), trebuie sa depuna declaratia 097 pana la data de 25 ianuarie 2013 si aplica TVA la incasare incepand cu data de 01.02 2013?

Raspuns: Adevarat sau Fals

7. Firmele  A si B sunt firme cu sediul in Romania si inregistrate in scop de TVA. Ambele societati au luna ca si perioada fiscala. A este societate care aplica sistemul de TVA la incasare"; B  nu este societate care aplica sistemul de  "tva la incasare". A si B sunt afiliate. A emite o factura catre B in 05.01.2013 si o incaseaza in 01.06.2013. A va colecta TVA -ul in data de 05.01.2013?

Raspuns: Adevarat sau Fals

8. Firmele A si B sunt firme cu sediul in Romania si inregistrate in scop de  TVA. Ambele societati au luna ca si perioada fiscala. Ambele societati aplica sistemul de  "tva la incasare".  A si B Nu sunt afiliate. A emite o factura catre B in 05.01.2013 si o incaseaza in 01.06.2013. A va colecta TVA -ul in data de 05 aprilie 2013, iar B va deduce TVA -ul in data de 01.06.2013.

Raspuns: Adevarat sau Fals

9. O societate comerciala A care aplica sistemul de  TVA la incasare, emite factura catre o societatea B care nu este inregistrata in scop de TVA. In acest caz, societatea A nu mai are obligatia sa mentioneze pe factura memntiunea “TVA la incasare”.

Raspuns: Adevarat sau Fals

10. O societate comerciala A  face achizitii de la o societate comerciala B  care aplica sistemul de TVA la incasare, iar conform clauzelor contractuale, scadenta facturilor este de 150 zile, si va achita facturile primite la termenul scadent. Societatea B va deduce TVA -ul in cea de -a 90 zi de la data primirii facturii.

Raspuns: Adevarat sau Fals
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările