PensionsEurope: România a reuşit să construiască un sistem excelent de pensii private. Să nu înceapă să îl slăbească prin reducerea nivelului contribuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile private sunt vitale pentru viitor, pe măsură ce presiunile asupra sistemelor publice se accentuează, iar România a reuşit până acum să construiască un sistem excelent de pensii private şi ar trebui să nu înceapă să îl slăbească prin reducerea nivelului contribuţiilor virate acestor fonduri, a declarat Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope, organizaţia-umbrelă a fondurilor de pensii private la nivel european.

Şi Matti Leppälä, secretarul general al organizaţiei, a subliniat că în domeniul pensiilor, reformele bune se bazează pe analize profunde şi au în vedere obiective de sustenabilitate pe termen lung. „Pensiile private din România îndeplinesc aceste obiective şi este de importanţă capitală ca lucrurile să continue în această direcţie, de politici sănătoase pe termen lung. În loc să reducă procentul de contribuţie, Guvernul ar trebui să îl crească, potrivit legislaţiei şi unei viziuni pe termen lung. Acest fapt ar creşte încrederea publicului în întregul sistem de pensii, ceea ce stă de fapt la baza oricăror politici publice pe termen lung”, a subliniat Matti Leppälä.

PensionsEurope consideră că, după ce Guvernul României a decis să taie contribuţiile virate la Pilonul II de pensii la 3,75% (în loc să majoreze procentul virat la 6%, de la 5,1%), oamenii din România se confruntă cu un risc semnificativ de a suferi o scădere a veniturilor viitoare din pensii. 

„Toată Europa se confruntă cu o populaţie care îmbătrâneşte, datorită combinaţiei dintre o creştere a speranţei de viaţă şi a ratelor fertilităţii în scădere. Pe măsură ce rata de dependenţă se schimbă, odată cu creşterea populaţiilor îmbătrânite, guvernele vor fi puse faţă în faţă cu scăderea consumului şi cu o presiune crescândă pe serviciile sociale. În România, speranţa de viaţă este proiectată a creşte rapid de la 71,2 ani în 2013 la 80 de ani în 2050. În acel an, populaţia îmbătrânită (65 ani şi peste) va reprezenta aproape 30% din totalul populaţiei române. Acest lucru va ridica provocări majore pentru corectitudinea inter-generaţii, dacă nu vor fi adoptate politici adecvate pentru a contrabalansa unele dintre aceste efecte”, subliniază PensionsEurope.

Potrivit organizaţiei, Europa nu se mai poate baza numai pe sistemele publice de pensii, fiind nevoie de mai multe economii de pensii finanţate privat pentru ca oamenii să poată primi pensii adecvate şi sustenabile. „Aceasta este o politică clară pe termen lung a UE şi este necesar ca statele membre să nu devieze de la ea pentru motive politice pe termen scurt. Dovezile din România arată deja cât de vitale sunt aceste pensii şi cât de vitale vor fi în viitor pentru rezultate bune privind pensiile, dar mai arată şi nevoia continuă de dezvoltare şi îmbunătăţire a pensiilor private. Randamentele investiţiilor fondurilor de pensii private din România au fost printre cele mai bune din Europa”, arată PensionsEurope.

                                                                                                                            

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite