După scandalul „de minimis“, programul se modifică semnificativ: ajutorul scade la 100.000 de euro, contribuţie de 10% a beneficiarului, departajare prin punctaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre principalele modificări ale schemei de minimis este aceea că statul nu va mai acoperi în totalitate costurile, iar beneficiarul va trebui să aducă un aport financiar de 10% FOTO SHUTTERSTOCK
Una dintre principalele modificări ale schemei de minimis este aceea că statul nu va mai acoperi în totalitate costurile, iar beneficiarul va trebui să aducă un aport financiar de 10% FOTO SHUTTERSTOCK

Schema de minimis privind finanţarea nerambursabilă acordat întreprinderilor mici şi mijlocii va fi modificată, în urma eşecului din urmă cu o lună, astfel că sprijinul va fi redus de la 200.000 de euro la 100.000 de euro, beneficiarul va avea o contribuţie de 10% pe proiect, iar aprobarea dosarelor nu se va mai face pe principiul primul venit-primul servit, ci va exista o departajare în funcţie de punctaj.

Toate aceste modificări sunt incluse într-un proiect ce urmează să fie supus dezbaterii publice în perioada următoare. 

Una dintre principalele modificări ale schemei este aceea că statul nu va mai acoperi în totalitate costurile proiectului, iar beneficiarul va trebui să aducă un aport financiar de 10%. „Beneficiarii vor trebui să vină cu o contribuţie de 10%“, a declarat astăzi Cosmin Trif, consilier al ministrului delegate pentru IMM-uri, potrivit avocatnet.ro. 

Bugetul programului va rămâne neschimbat, respective 125 de milioane de euro, însă sprijinul acordat micilor firme va fi redus de la 200.000 de euro la 100.000 de euro. 

Înscrierea în program se va face tot online, însă sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă timp de 10 zile, urmând ca ulterior să aibă loc evaluarea proiectelor, iar departajarea se va face în funcţie de punctaj. Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar pentru ca un proiect sa fie acceptat trebuie să obţină minimum 60 de puncte. Pentru realizarea punctajului, evaluatorii vor lua în calcul mai multe criteria, printer care domaniul de activitate, categoria de IMM, mediul urban sau rural sau numărul de locuri de muncă nou create. 

„Dacă în urma evaluării primii zece înscrişi nu sunt eligibili, atunci vor fi luaţi următorii din listă“, a explicat Cosmin Trif, potrivit avocatnet.ro. 

De asemena, firmele care sunt declarate eligibile nu vor mai trimite documentaţia necesară la Ministerul Finanţelor, ci la oficiile pentru IMM, care se vor ocupa de verificarea actelor în termen de 60 de zile.

Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis, derulată la 28 august şi reclamată de mai mulţi înreprinzători, să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT "era deja atinsă".

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 de milioane de lei la 500 de milioane de lei (125 de milioane de euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite