Hossu: Diferenţa dintre salariul mediu al bugetarilor şi cel din mediul privat este de 800 lei. În 2020 va fi de 1.200 lei. Cei din privat vor pleca

Hossu: Diferenţa dintre salariul mediu al bugetarilor şi cel din mediul privat este de 800 lei. În 2020 va fi de 1.200 lei. Cei din privat vor pleca

Afirmaţia a fost făcută de preşedintele CNS Cartel Alfa la dezbaterea „12 ani în UE. Evoluţie sau involuţie?”, organizată de Societatea Academică din România (SAR).

Ştiri pe aceeaşi temă

"Ecartul care s-a făcut în sistemul de salarizare între piaţa muncii bugetare şi cea din sistemul economic va crea mari probleme pentru viitor. Este în prezent de 800 de lei pe salarii medii nete, iar pe viitor se estimează, până în 2020, să crească la 1.200 de lei. 1200 de lei pe cursul actual înseamnă 300 euro aproape între cele două salarii nete. Ceea ce va crea o presiune nu atât de convertire către sectorul bugetar ci o presiune de plecare, pentru că nu îşi pot regăsi un viitor decent pentru familiile lor cei din sectorul economic. Această presiune, dacă nu va fi rezolvată, va crea mari disfuncţionalităţi, iar ideea de a aduce din exterior nu va face decât să pună o altă bilă neagră pe România, pentru că vom crea surse suplimentare de dumping social pe piaţa muncii", a spus Hossu.
 
El a subliniat că în evoluţia pozitivă a fiecărei ţări capitalul uman este determinat şi a atras atenţia că, potrivit Eurostat, România este în top din punct de vedere al sărăciei active.
 
„România lucrează cu alt standard decât cu cel internaţional, adică nu mai avem trei dolari per zi per persoana cât ar trebui să fie în standardele internaţionale, avem undeva la doi dolari şi ceva. Nu avem indicatori corecţi care să motiveze corect şi determinant factorul politic şi, în acelaşi timp, să motiveze şi cetăţeanul asupra stabilităţii şi bunei direcţii de dezvoltare. Nu avem de exemplu indicatorul de evoluţie şi bună distribuţie. Nu PIB pe cap de locuitor ci coşul minim. Avem o relaţie legată între coşul minim şi o bună recompensă legată de structura respectivă? Noi vă spunem că nu. (..) Avem în structura decidenţilor politici această sămânţă de a fi uşor populişti şi a minţi prin date statistice umflate", a explicat liderul de sindicat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: