Guvernul a luat un nou împrumut record, de 3,3 miliarde de dolari

Guvernul a luat un nou împrumut record, de 3,3 miliarde de dolari

Guvernul a împrumutat marţi 3,3 miliarde de dolari, un record pentru o finanţare atrasă prin vânzarea de obligaţiuni în dolari, scrie profit.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Finanţele au lansat marţi două emisiuni, cu maturitate de 10 ani, cu scadenţă în februarie 2031, respectiv pe 30 de ani, cu scadenţa în februarie 2051. Prin emisiunea pe 10 ani Guvernul intenţiona să atragă 1,3 miliarde de dolari, iar prin cea pe 30 de ani 2 miliarde de dolari. Randamentul indicativ a fost anunţat la mid-swap + 265 de puncte de bază pentru titlurile pe 10 ani, respectiv cupon de 4,25% pentru titlurile pe 30 de ani, potrivit informaţiilor prezentate de Bloomberg.

Subscrierile cumulate ale investitorilor trecuseră de 8 miliarde de dolari, după ora 17.

Statul a luat şi în luna mai 3,3 miliarde de euro de pe piaţa externă, după alte 3 miliarde de euro în luna ianuarie. La acestea se adaugă sume consistente atrase lunar de pe piaţa internă, acolo unde Ministerul Finanţelor stabileşte, de asemenea, recorduri.

Necesarul brut de finanţare al României pentru anul 2020 este de 120 miliarde lei, revizuit recent în creştere cu 33 miliarde lei din cauza crizei coronavirusului. Guvernul trebuie să finanţeze în acest an un deficit bugetar de 6,7% din PIB (cca. 72,5 miliarde lei), urmare a primei rectificări bugetare aprobată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, precum şi un volum al datoriei de refinanţat în anul 2020 în sumă de circa 47,4 miliarde lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: