Guvernul a ieşit tot pe minus, deşi s-a cheltuit cu ţârâita

Guvernul a ieşit tot pe minus, deşi s-a cheltuit cu ţârâita

Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministerul Finanţelor a publicat un raport privind execuţia bugetară în primele trei luni care arată că, dacă Guvernul ar fi cheltuit cât şi-ar fi propus, deficitul bugetar ar fi fost şi mai mare, în mare parte pentru că ANAF nu reuşeşte să strângă bani la buget.

Ştiri pe aceeaşi temă

În primul trimestru al anului 2019, România a înregistrat o deficit bugetar de aproape 5,5 miliarde lei, adică suma pe care a cheltuit-o în plus Guvernul faţă de cât a încasat. Cu toate acestea, deficitul ar fi fost mult mai mare dacă Executivul ar fi realizat toate cheltuielile programate în bugetul pe anul 2019. Cel mai probabil, statul a dat drumul la cheltuieli abia în aprilie, ţinând cont că la finalul acestei luni deficitul era dublu faţă de finalul lui martie, adică de 11,4 miliarde lei.

Analizând însă situaţia pe primele trei luni, putem vedea în primul rând că Guvernul nu a reuşit să obţină nici măcar banii pe care şi-a propus că îi va încasa. Raportul ilustrează că Fiscul nu a reuşit să colecteze veniturile planificate în buget. Doar la impozitul pe profit şi accize, care reprezintă doar părţi mici din produsul intern brut (PIB), s-a depăşit programul. În schimb, Fiscul a avut probleme la colectare de alte taxe, care „atârnă” greu în buget, precum TVA sau contribuţii de asigurări, unde a reuşit să adune doar 94,3% şi 98% din ce a planificat Ministerul de Finanţe.

De altfel, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a arătat recent nemulţumit de activitatea ANAF şi a Mihaelei Triculescu, recent demisă din funcţia de preşedinte al Fiscului, pentru că nu a îndeplinit planul de colectare. Şi un document publicat recent de senatorul liberal Florin Cîţu arăta că Fiscul nu a realizat planul de încasări în martie şi aprilie.

Tăieri de la subvenţii şi investiţii

Raportul Ministerului Finanţelor pe primele trei luni arată că Guvernul nici nu a cheltuit cât şi-a propus. Doar cheltuielile cu salariile şi cele cu bunuri şi servicii au fost realizate în proporţie de 98%, respectiv peste 100%.

În schimb, Guvernul a acordat subvenţii doar în proporţie de 62%, cel mai probabil plata acestora fiind amânată pentru lunile următoare. Şi cheltuielile de capital adică investiţiile, au fost realizate doar în procent de 76%, un sacrificiu pe care Guvernul îl face tot mai des ca să aibă bani de salarii. mai mult, cheltuielile cu proiecte din fonduri europene nerambursabile au fost realizate tot în proporţie de numai 76%, deci o nouă tăiere de bani de la investiţii.

Cu toate acestea, deşi a încasat mai puţini bani decât plănuia şi a cheltuit mult sub programare, Ministerul Finanţelor se laudă, în raport, că „pe primul trimestru deficitul bugetar s-a situat sub nivelul programat”. Instituţia a menţionat că se aştepta de fapt la un deficit de 7,55 miliarde lei, în loc de 5,5 miliarde lei.

Raport al Ministerului Finanţelor Publice privind execuţia bugetară în primul trimestru al anului 2019

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: