Guvernul a adoptat programul „Investeşte în tine”, prin care le oferă tinerilor credite cu dobândă zero pentru şcolarizare

Guvernul a adoptat programul „Investeşte în tine”, prin care le oferă tinerilor credite cu dobândă zero pentru şcolarizare

Guvernul a aprobat joi programul „Investeşte în tine”, prin care tinerii între 16 şi 26 de ani pot lua credite cu dobândă zero de până la 40.000 de lei, iar cei între 26 şi 55 de ani pot primi un credit de până la 35.000 de lei. Ei trebuie să fie în sistemul de învăţământ sau să urmeze cursuri de specializare, iar banii pot fi folosiţi pentru educaţie, sănătate sau sport.

Ştiri pe aceeaşi temă

Atât economiştii, cât şi asociaţiile pentru servicii financiare, dar şi reprezentanţii studenţilor şi elevilor şi-au exprimat dezacordul cu privire la acest program, mai ales în forma sa actuală.

Beneficiarii programului „Investeşte în tine” sunt în primul rând tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 ani care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Aceştia pot accesa un credit în valoare de 40.000 de lei cu dobândă zero, garantat în proporţie de 80% de către stat. Pot beneficia de acest program şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani care sunt în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională. Aceste persoane pot beneficia de credite de 35.000 lei. Mai mult, toţi beneficiarii pot beneficia în plus de 20.000 de lei dacă sunt angajaţi sau se angajează în timpul derulării programului.

Potrivit Guvernului, actul normativ va avea un impact favorabil în integrarea tinerilor pe piaţa muncii şi creşterea ocupării cu circa 10 mii persoane anual.

Rata dobânzii pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului.

Împrumutul se va acorda sub formă de linie de credit şi tragerea treptată din aceasta în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proformă.

Creditul se acordă pentru o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie.         

Beneficiarul împreună cu finanţatorul stabileşte de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani.

Pentru acordarea creditului beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este el angajat.

Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind educaţia, sănătatea, cultura şi sportul.

Se consideră cheltuieli eligibile următoarele cheltuieli ale familiei:

a) plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate;

b) plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare;

c) plata cursurilor de specializare/calificare;

d) plata cursurilor de pregătire profesională;

e) taxe de studii aprofundate, master, doctorat, MBA, etc.;

f) plata chiriei şi a utilităţilor;

g) plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti;

h) o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe;

i) modernizarea sau renovarea unei locuinţe;

j) costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

k) cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concururi;

l) abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee;

m) costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;

n) articole sportive;

o) taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri;

p) achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate.

Proiect de Ordonanţă INVESTEŞTE în TINE

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: