GRAFIC Leul şi-a revenit abia acum după criza politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro se vindea ieri la casele de schimb valutar cu puţin peste 4,41 lei   FOTO MEDIAFAX
Euro se vindea ieri la casele de schimb valutar cu puţin peste 4,41 lei   FOTO MEDIAFAX

Stabilizarea de pe scena politică şi dobânzile atractive de pe piaţa românească au stârnit apetitul investitorilor pentru leu, care s-a apreciat consistent faţă de nivelul din vară.

Leul a continuat să se aprecieze ieri în raport cu euro, iar cursul de schimb a atins un nou minim. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri o referinţă de 4,4086 lei/euro, cel mai redus nivel al ultimelor opt luni. Un curs de schimb mai mic a fost publicat de banca centrală la 8 mai 2012, respectiv 4,4032 lei/euro. Faţă de cotaţia de marţi, euro a scăzut cu 0,2 bani, iar de la începutul anului – cu peste 2 bani.

Dobânzi atractive pentru speculatori

Tendinţa de apreciere a leului în raport cu moneda europeană a început imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie, când optimismul investitorilor a revenit pe fondul calmării tensiunilor de pe scena politică. La începutul lunii decembrie, euro era cotat la 4,5191 lei, cu 11 bani mai sus decât în prezent. 

Pe lângă asigurarea stabilităţii şi evitarea tensiunilor politice, cadrul favorabil pentru aprecierea leului este dat şi de dobânzi, care s-au dovedit a fi atractive pentru investitori, consideră Claudiu Cazcu, analist-şef la compania de brokeraj X-Trade Brokers (XTB). 

„Cu siguranţă investitorilor le-a crescut apetitul pentru risc, iar România oferă dobânzi atractive, superioare nivelului-cheie. În plus, taxele şi impozitele nu s-au schimbat într-o manieră brutală, iar rata şomajului a scăzut în această perioadă, lucru care îi încurajează pe investitori“, ne-a declarat Claudiu Cazacu.

BNR va interveni să oprească aprecierea

Analiştii ING Bank consideră că o apreciare a leului sub 4,4 lei/euro ar putea fi impulsionată de continuarea investiţiilor străine în titluri de stat în lei la licitaţia de astăzi pentru obligaţiuni la trei ani. Totuşi, în viitor, o continuare a aprecierii leului în raport cu euro este dificilă. Analiştii spun că banca centrală ar putea interveni pe piaţa valutară pentru a limita aprecierea leului tocmai pentru a evita o volatilitate prea mare în cazul deteriorării încrederii investitorilor străini. 

grafic curs decembrie ianuarie

În plus, dealerii nu exclud ca banca centrală să fi fost ieri principalul cumpărător de euro, pentru a reface rezerva valutară, în condiţiile în care în acest an trebuie să achite o parte din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional. 

„Chiar dacă mediul politic intern va fi mai stabil, leul va fi influenţat de calendarul încărcat de plăţi către Fondul Monetar Internaţional. O depreciere bruscă şi importantă a leului va fi evitată în 2013 în condiţiile în care inflaţia se află mult peste ţinta băncii centrale, iar economia românească este în continuare sensibilă la mişcările cursului“, a declarat Eugen Sinca, analist al BCR, potrivit „Ziarului Financiar“. 

Investitorilor le-a crescut apetitul pentru risc, iar România oferă dobânzi atractive, superioare nivelului-cheie.

Claudiu Cazacu

analist-şef la X-Trade Brokers

Cea mai mare creştere din Europa

Leul a înregistrat cea mai mare creştere a unei monede din Europa faţă de euro în luna decembrie, când s-a apreciat cu aproape 1,6%, astfel încât a recuperat o parte din deprecierea suferită pe parcursul anului şi a încheiat 2012 cu o scădere de circa 2,9% comparativ cu moneda unică europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite