Patronatele acuză: fonduri UE de jumătate de miliard de euro sunt „blocate în sertarele birocraţiei româneşti“

Patronatele acuză: fonduri UE de jumătate de miliard de euro sunt „blocate în sertarele birocraţiei româneşti“

Dan Matei Agathon vrea să ştie "cine trage de timp" în gestionarea românească a fondurilor europene

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) avertizează că, în ciuda promisiunilor şi angajamentelor Guvernului, fonduri europene de 500 de milioane de euro au rămas blocate în sertarele birocraţiei româneşti. „Aceşti bani erau meniţi să ajungă la elevi, studenţi şi şomeri pe diferitele axe POSDRU, care au fost lăsate în suspensie, deşi este ultimul an în care mai putem accesa banii alocaţi României“, arată conducerea FPTS

„Solicităm primului-ministru să scurteze termenele procedurale care ameninţă să dureze până la sfârşitul lui 2013, ceea ce înseamnă încă un an pierdut pentru accesarea de fonduri europene“, se arată într-un comunicat al Federaţiei.

Solicitanţii au rămas în ceaţă, peste ghiduri s-a lăsat tăcerea

Ghidurile soclicitantului pentru proiectele POSDRU au fost propuse spre consultare unele până la sfârşitul anului trecut, altele până la jumătatea lunii martie, iar ultimele până la jumătatea lunii aprilie. „Peste ghiduri s-a aşternut însă tăcerea, ghidurile au rămas nefinalizate şi au intrat în gaura neagră a indiferenţei şi apatiei, deşi sunt aşteptate de ONG-uri, de universităţi şi chiar de instituţii publice care au nevoie ca de aer să acceseze fonduri europene pentru a-şi desfăşura activitatea şi a produce plusvaloare în societatea românească“.

Agathon: „Birocraţii nu înţeleg necesitatea banilor“

Preşedintele FPTS, Dan Matei Agathon, arată că mare parte din proiectele POSDRU care ar trebui să se lanseze în viitorul apropiat „au fost lăsate în uitare de aceeaşi birocraţie care ne-a adus şi până acum faima de a fi codaşii Europei la absorbţia fondurilor europene
Proiectele vizate sunt în domeniul educaţional şi al ocupării forţei de muncă. Ambele, domenii strategice pentru România şi în care avem nevoie urgentă să investim bani europeni pentru că bugetul statului nu permite alocările necesare.

Numai că statul român este la mâna unor birocraţi care nu înţeleg necesitatea acestor bani pentru educaţie şi formare profesională, aşa încât toate promisiunile oficiale despre cum vom urgenta şi eficientiza atragerea de bani europeni au rămas la stadiul de vorbe frumoase care nu pot aduce în România nici măcar un euro“, afirmă liderul patronal.

„Să se verifice cine trage de timp!“

Responsabilii Guvernului care au promis rezolvarea problemei fondurilor europene ar trebui să verifice cine trage de timp şi cine crede că absorbţia de bani europeni se face prin amânarea la nesfârşit a derulării procedurilor. Altfel, peste alte câteva luni o să dăm iar vina unii pe alţii că nu s-a întâmplat nimic, iar România va fi penalizată în perioada 2014-2020 pentru că nici în al 12-lea ceas birocraţii nu au putut să-şi lase lâncezeala la o parte şi să-şi facă datoria faţă de această ţară“, conchide şeful FPTS.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările