Comisia Europeană: Populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, însă bazată pe competitivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este competitivă doar prin mâna de lucru ieftină, iar acest lucru trebuie să înceteze
România este competitivă doar prin mâna de lucru ieftină, iar acest lucru trebuie să înceteze

România nu îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut al forţei de muncă, în condiţiile în care ţara are una dintre cele mai sărace populaţii din Uniunea Europeană, fiind în acelaşi timp al doilea cel mai sărac stat din UE, a declarat, luni, Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

„Dacă ne uităm la principalele motive pentru care sunt atraşi investitorii, cel puţin în ceea ce priveşte studiile noastre, între aceste motive se numără costul relativ scăzut. Bineînţeles şi aşezarea geografică, apartenenţa la UE şi resursele energetice. Printre aceste motive, am o problemă în legătură cu costul scăzut. Nu cred că România îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români. În România trăiesc unii dintre cei mai săraci oameni din Europa. Este al doilea stat în această privinţă în UE. Salariile sunt mici, oamenii muncesc din greu şi speră să fie plătiţi mai bine pentru munca lor“, a menţionat Filote, citată de Agerpres.ro.

Aceasta a subliniat că va trebui să existe o creştere a salariilor, însă bazată pe competitivitate. Totodată, ar trebui „să vedem investiţii în sectoarele cu tehnologiile medii şi ridicate, pentru că acolo există potenţial, există un segment de forţă de muncă cu educaţie ridicată în România“.

„Climatul investiţional, în ansamblu, este bun în România. Bineînţeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca ţara să facă mişcarea de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forţă de muncă şi produse cu valoare adăugată medie şi mare“, a mai spus Filote.

Potrivit acesteia, la nivelul UE, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea pot fi „motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa“.

„Dificultatea pentru autorităţile din ţară este să găsească un model în care salariile să crească progresiv şi costurile forţei de muncă fără a-şi pierde atractivitatea pentru investitori străini“, a mai spus şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite