Şeful Fiscului: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocaţii, ca să se rezolve problema trebuie modificată legea

Şeful Fiscului: Am sistat emiterea deciziilor pentru alocaţii, ca să se rezolve problema trebuie modificată legea

Fiscul a emis decizii de impozitare a dobânzilor primite de la bănci pe banii din alocaţii, dar sumele au ajuns foarte mari din cauza penalităţilor

Fiscul a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii, însă aşteaptă modificarea legii, astfel încât să se permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate, a declarat, joi, şeful instituţiei, Gelu Ştefan Diaconu.

„Este o anomalie legislativă (...) Am sistat emiterea deciziilor, aşteptăm modificarea cadrului normativ şi, probabil, o eventuală decizie legislativă privind amnistia fiscală pentru sumele datorate în baza deciziilor de impunere care deja s-au emis“, a precizat Diaconu, într-o conferinţă de presă la care au participat premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.
 
El a arătat că Fiscul nu a făcut altceva decât să aplice legislaţia, iar situaţia poate fi corectată doar prin modificarea cadrului legal.
 
Vâlcov a precizat că nu se va ajunge în instanţă cu acei contribuabili pentru care s-au emis deja dezicii de impunere.
 
Premierul Ponta a afirmat că Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii“ de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii.
 
El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanţii acesteia, aflaţi în prezent în opoziţie, au fost „mai puţin critici“ la adresa Guvernului pe această temă.
 
Câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi Alba, care au alocaţiile pe card, au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând contribuţii de sănătate pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.
 
Problema o constituie faptul că baza de calcul pe care Fiscul o ia în calcul nu trebuie să fie mai mică decât salariul minim pe acel an, adică 740 de lei.
 
Mai puteţi citi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările