Bancnota care nu va mai fi emisă, începând cu anul viitor. Cum puteţi scăpa de ea şi de ce era numită „bancnota Bin Laden“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bancnota cinci euro foto reuters

O bancnotă cunoscută sub numele de „bancnota Bin Laden“ va înceta să mai fie produsă, de anul viitor, deoarece era ţinta principală a falsificatorilor de monedă.

Bancnota de 500 de euro va înceta să fie emisă la finalul anului 2018, după cum a decis Banca Centrală Europeană (BCE) încă de acum doi ani. Decizia a fost luată atunci luând în considerare preocupările potrivit cărora bancnota ar putea facilita activităţi ilicite. Această bancnotă era cunoscută sub numele de „bancnota Bin Laden“, din cauza asocierii ei cu spălarea de bani şi cu finanţarea terorismului.

Având în vedere rolul internaţional al euro şi încrederea generalizată în bancnotele euro, bancnota de 500 de euro va rămâne un mijloc legal de plată şi, prin urmare, va putea fi utilizată în continuare pentru efectuarea de plăţi şi ca mijloc de tezaurizare.

Similar celorlalte bancnote, bancnota de 500 de euro îşi va păstra întotdeauna valoarea şi va putea fi preschimbată la băncile centrale naţionale din Eurosistem pe termen nelimitat.

Noi bancnote de 100 de euro şi 200 de euro

Anunţul BCE privind încetarea emiterii bancnotei de 500 de euro a dus la o creştere puternică a cererii pentru bancnote de 100 şi 200 de euro. În acest sens, recent, BCE a dezvăluit cum vor arăta noile bancnote de 100 şi 200 de euro, care vor fi emise în număr mai mare pentru a suplini lipsa unei bancnote mai mari.

Este vorba despre ultimele două cupiuri din seria „Europa”, a doua serie de bancnote euro, care este introdusă treptat, începând cu bancnota de 5 euro în anul 2013, urmată de bancnotele de 10 euro şi 20 de euro în 2014 şi, respectiv, 2015.

Noile bancnote de 100 de euro şi 200 de euro vor intra în circulaţie la data de 28 mai 2019.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite