ANRE: Este necesară impunerea unui prag pentru montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu susține că este necesară impunerea unui prag pentru montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori. Acesta ar urma să fie setat în funcție de necesarul de consum al acestora și de fiecare zonă în parte.

Doi bărbați montează panouri fotovoltaice pe un acoperiș
ANRE: Este necesară impunerea unui prag pentru montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori

Președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, susține că prosumatorii au început să își instaleze panouri fotovoltaice care produc mai mult decât consumă. Acest obicei a creează totuși dezechilibre la nivelul rețelei.

În plus, președintele ANRE susține că rolul prosumatorilor este de a eficientiza sistemul energetic și de a aduce o reducere la facturi, mai ales în această perioadă în care prețurile mari afectează masiv facturile la energie și gaze. Însă, deși acesta este scopul principal, presumatorii adesea instalează sisteme fotovoltaice pentru a câștiga bani din asta.

Datele analizate de ANRE relevă faptul că există o anumită putere pe care aceste panouri o produc care poate fi gestionată de o singură gospodărie sau o singură zonă.

Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW - şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi - nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a menţionat George Niculescu, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect iniţiat de RPIA în colaborare cu RWEA.

Segmentul prosumatorilor în dezvoltare

Recent, Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a afirmat că în prezent sunt instalate panouri fotovoltaice cu atâta rapiditate încă, anul viitor am putea avea o putere instalată de 2.000 MW, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

În plus, Niculescu susține că prosumatorii sunt un factor important în realizarea eficienței energetice.De asemenea, pentru a ajunge să plătim facturi mai mcii pentru electricitate sau gaze, cea mai bună măsură pe care cetățenii o pot alege este instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișul caselor, însă aici este vorba doar despre consumatorii casnici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite