Sectorul de termoficare, aproape de „pană financiară“. Povestea datoriei uriaşe pe care RADET o are către ELCEN - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România FOTO Mediafax
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România FOTO Mediafax

Bucureştenii rămân frecvent fără apă caldă. Rămân primăvara, vara, toamna, dar şi iarna, atunci când rămân şi fără căldură în calorifere. De ce? Din cauza unor avarii frecvente pe care RADET, distribuitorul de energie termică, nu le remediază din cauza lipsei fondurilor. În plus, RADET are o datorie uriaşă către ELCEN, care a crescut de la 8,7 milioane de lei în 1996 la 3,6 miliarde de lei în 2015.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) – producătorul de energie termică al Capitalei, are de recuperat o datorie de 3,6 miliarde de lei de la RADET – distribuitorul agentului termic. Mai departe, ELCEN are, la rândul său, o datorie de 362 de milioane de lei către Romgaz pentru materia primă consumată la producerea energiei. De asemenea, RADET a arătat că are de încasat bani de la Primăria Municipiului Bucureşti, dar şi de la Ministerul Dezvoltării, ca subvenţii.

Primăria Bucureşti trebuie să verse în contul RADET 248 de milioane de lei şi a demarat procedurile pentru a face un împrumut în acest sens. De asemenea, RADET susţine că trebuie să mai primească de la Ministerul Dezvoltării subvenţii neacordate în perioada 2006-2011 în valoare de 715 milioane de lei, deşi legea prevedea acest lucru.

În decembrie 2008, primarul Capitalei, la acel moment Sorin Oprescu, a încheiat un protocol prin care Primăria Capitalei se angaja să achite o parte din datoriile acumulate până în acel moment – 743,4 milioane de lei. Numai că în 2009, după ce a achitat, conform graficului de eşalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primăria Capitalei a refuzat să mai plătească şi restul sumei restante. 

„Eventuala poprire a conturilor Elcen de către furnizorii care nu şi-au recuperat datoriile ar pune compania în imposibilitatea de a mai gestiona relaţia cu RADET. O astfel de poprire ar împiedica Elcen să continue reparaţiile necesare la instalaţiile proprii“, se arată într-un document infografic publicat de Ministerul Energiei.

În cazul popririi conturilor Elcen, orice discuţii între cele două companii pentru găsirea unei soluţii amiabile devin extrem de dificile din cauza condiţiilor legale.

„Această situaţie ar duce la grave probleme în alimentarea cu apă caldă şi căldură a celor 566.000 de apartamente racordate la RADET”, spun oficialii Ministerului Energiei.

În plus, blocarea financiară completă a Elcen şi RADET pune în pericol orice proiect de restructurare sau retehnologizare.

Elcen se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România. Asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

Ministerul Energiei a publicat joi un infografic cu povestea datoriei uriaşe pe care RADET o are către ELCEN. Precizăm că acesta a fost publicat în aceeaşi zi în care Gabriela Firea îşi depune jurământul de învestitură în funcţia de primar general al Capitalei.  

image
INFOGRAFIE RADET-ELCEN
image
INFOGRAFIE RADET-ELCEN
INFOGRAFIE RADET-ELCEN
INFOGRAFIE RADET-ELCEN
INFOGRAFIE RADET-ELCEN
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite