Gerhard Roiss, şeful OMV: Vrem să facem din România un exportator de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

OMV, acţionarul majoritar al Petrom, vrea să transforme România din importator în exportator de gaze naturale, resursele din Marea Neagră înseamnând „gaze pentru Europa“, a declarat, la viena, Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac.

„Marea Neagră înseamnă gaz european pentru Europa. (...) Ţinta noastră este să facem din România un exportator de gaze“, a afirmat Roiss, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că în viitor creşterea OMV va veni din exploare, sector în care grupul austriac are investiţii anuale de 700 milioane euro. De asemena, grupul va majora în perioada 2014-2016 investiţiile anuale totale de la 2,8 miliarde euro la 3,9 miliarde euro.

Roiss a amintit că OMV a investit în rafinăria Petrobrazi 600 milioane euro şi că se apropie de finalizarea modernizării unităţii.

Potrivit reprezentanţilor OMV, producţia de hidrocarburi din România ar putea creşte în 2013, pentru prima dată după mai mulţi ani.

Independenţa energetică, dar cu redevenţe mari

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat de mai multe ori în ultima vreme că România va deveni din importator de gaze naturale un exportator în jurul anului 2018, când sunt programate să intre în producţie zăcămintele din Marea Neagră. 

Petrom şi Exxon operează perimetrul Neptum, în care au anunţat o potenţială descoperire de gaze de 42-84 miliarde de metri cubi de gaze. De asemenea, şi Lukoil operează o serie de perimetre, iar Romgaz a preluat recent participaţii minoritare la o parte din blocurile aflate în Marea Neagră. Potrivit ministrului Niţă, de acum încolo orice companie care doreşte să exploateze resurse româneşti va trebui să îşi aleagă drept partener şi câte o companie românească de stat.

Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, l-a contrazis recent pe Niţă, spunând că societatea sa „nu împărtaşeşte acest optimism“ privind începerea producţiei în 2018 şi că decizia de dezvoltare nu a fost luată, aceasta depinzând de cadrul fiscal şi de redevenţe.

Statul român are de gând să majoreze anul viitor redevenţele, dar să păstreze un echilibru astfel încât companiile să fie şi stimulate pentru a investi. În 2014 expiră perioada de 10 ani în care statul nu poate creşte redeventele la petrol şi gaze. Aceasta a fost stipulată în contractul de privatizare al Petrom din 2004.

Mai puteţi citi:

Cum va taxa statul exploatările viitoare. Bâlbele Guvernului pot afecta renegocierea cu Petrom

Redevenţele devin un nou călcâi al lui Ahile pentru Guvern, în condiţiile în care majorarea acestora a fost prezentată iniţial ca sursă de creştere a veniturilor la bugetul de stat, dar acum Executivul se vede în imposibilitatea de a aplica noile niveluri pentru acordurile deja aflate în vigoare.

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla anul viitor pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Profitul Romgaz a scăzut la jumătate în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei

Profitul net al Romgaz (SNG) a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Cealaltă faţă a liberalizării preţurilor la energie şi gaze: profitul E.ON a crescut „semnificativ“ în România, deşi vânzările au scăzut

Profitul E.ON în România a crescut „semnificativ“ în primele nouă luni ale anului, deşi volumul vânzărilor a fost mai redus, evoluţie datorată şi procesului de liberalizare a preţurilor pe piaţa energiei şi gazelor naturale, potrivit unui raport prezentat de către grupul german, citat de Mediafax.

Romgaz are ambiţii regionale

Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Niţă: Am informaţii că şi alte perimetre din Marea Neagră conţin gaze naturale

Majoritatea statelor europene caută alte surse de aprovizionare cu gaze naturale decât Rusia, iar România se va concentra pe explorarea şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la un forum energetic.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

VIDEO Constantin Niţă: „Orice companie străină care vine să exploateze resurse va trebui să îşi ia partener român“

România se află pe locul nouă la nivel mondial într-un clasament realizat de Consiliul Mondial al Energiei, acest lucru însemnând că ţara noastră are un mix de resurse care să-i permită independenţa energetică, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite