Exxon şi Petrom au preluat de la Sterling licenţa pentru perimetrul Midia XV, din Marea Neagră. Romgaz se poate asocia cu 10%

Exxon şi Petrom au preluat de la Sterling licenţa pentru perimetrul Midia XV, din Marea Neagră. Romgaz se poate asocia cu 10%

Exxon şi Petrom au anunţat anterior descoperirea în Marea Neagră a unui zăcământ de gaze naturale unde s-ar afla între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze   FOTO Petrom

ExxonMobil şi Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV, după ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz având opţiunea unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Compania canadiană Sterling Resources va încasa 29,25 milioane de dolari din vânzarea participaţiei de 65% la o porţiune din perimetrul Midia, situat în platoul continental al Mării Negre, către ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom.
"În cazul unei viitoare explorări de succes în porţiunea vândută, Sterling va avea dreptul să beneficieze de încasări suplimentare, respectiv suma de 29,25 milioane de dolari în cazul în care în porţiunea vândută se va face o descoperire comercială şi încă 19,5 milioane de dolari la momentul începerii producţiei din suprafaţa în cauză", potrivit unui comunicat al Sterling Resources.

„În urma Hotărârii Guvernului 43 din 22 ianuarie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 ianuarie 2014, a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de către ExxonMobil şi OMV Petrom, şi Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe BV pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia XV ("Midia Deep"). Gas Plus a optat pentru păstrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mică adâncime, ale perimetrului Midia XV“, se arată într-un comunicat al Petrom.
 
În urma finalizării contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% şi Gas Plus 15%.
Prin această HG este aprobat un act adiţional la Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, inclus într-o anexă care este însă clasificată, potrivit legii.
 
„Conform termenilor agreaţi în februarie 2013, Romgaz are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV. Opţiunea Romgaz de a intra este declanşată de anunţul unei descoperiri comerciale în zona de apă adâncă a perimetrului Midia“, se precizează în comunicatul Petrom.
 
ExxonMobil va fi operatorul operaţiunilor petroliere în zona de apă adâncă a perimetrului Midia. Petrom ;i Exxon au raportat o "descoperire semnificativă" în perimetrul Neptun, unde s-ar afla între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
 
Mai puteţi citi:
 
În acest an, Guvernul poate să renegocieze taxele pe care le va percepe de la Petrom, dar şi de la alte companii din domeniul extractiv, iar forţele implicate atrag atenţia asupra mizei uriaşe a redevenţelor, mai ales înaintea alegerilor.
 
Importurile de gaze au scăzut la jumătate în primele 11 luni ale anului trecut din cauza liberalizării pieţei. Romgaz, prima companie afectată
Importurile de gaze ale României au scăzut la jumătate în primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2012, ajungând la 1,068 milioane de tone echivalent petrol (tep), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.ro.
 
Acţionarii interconectorului AGRI, care urmăreşte transportul gazelor naturale pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România, vor decide în acest an dacă vor continua sau nu investiţia, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, citat de Mediafax.
 
OMV, acţionarul majoritar al Petrom, vrea să transforme România din importator în exportator de gaze naturale, resursele din Marea Neagră înseamnând „gaze pentru Europa“, a declarat, la viena, Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac.
 
Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş va săpa anul viitor două sonde în cele două perimetre din Marea Neagră unde este partener cu o firmă din grupul rus Lukoil.
 
Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: