CEZ vrea să se extindă în Polonia şi în Slovacia, în timp ce în România renunţă la parcul eolian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aprilie, grupul ceh CEZ a anunţat că este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta FOTO Adevărul
În aprilie, grupul ceh CEZ a anunţat că este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta FOTO Adevărul

Grupul CEZ, cel mai mare poducător de energie din Cehia, vrea să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al companiei de stat Energa din Polonia şi compania Elektrarne controlată de Enel în Slovacia, în timp ce în România grupul a anunţat că încearcă să vândă integral parcul eolian.

CEZ, care este controlată de statul ceh, are nevoie să îşi crească veniturile „pentru a asigura acţionarilor dividendele stabile cu care sunt obişnuiţi“, conform declaraţiei făcute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul „Hospodarske Noviny“, citat de Bloomberg.

Producătorul de energie electrică din Cehia nu a iniţiat încă negocierile cu Energa, potrivit purtătorului de cuvânt al companiei, Ladislav Kriz. 

Statul polonez deţine 51% dintre acţiunile Energa, care a fost listată pe bursă anul trecut, potrivit site-ului companiei.

Benes a afirmat că CEZ vizează, totodată, preluarea a 66% dintre acţiunile producătorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt deţinute de Enel.

De altfel, CEZ a început deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este acţionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibilă achiziţie.

Acţiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, în timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varşovia, valoarea de piaţă a celui de-al treilea mare producător de energie din Polonia ajungând la 3 miliarde de dolari.

Enel, cea mai mare companie din domeniul energiei din Italia, a anunţat în luna iulie că vrea să vândă activele deţinute în Slovacia şi România, pentru a reduce datoria de 4,4 miliarde de euro pe care o are.

În aprilie, grupul ceh CEZ a anunţat că este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta.

Ulterior, la începutul lunii septembrie, şeful CEZ România, Martin Zmelik, a declarat că grupul îşi va consolida operaţiunile în România şi nu va ieşi de pe piaţă, chiar dacă va reuşi să vândă parcurile eoliene din Dobrogea, dar că nu este interesat de achiziţii sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern.

CEZ este cel mai mare producător de electricitate eolienă din România, activitatea în care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene deţinute de CEZ în România au împreună au o capacitate de 600 MW.

CEZ investeşte anual în România circa 200 milioane de lei în reţeaua de distribuţie a electricităţii (45,2 milioane de euro) în judeţele Argeş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Teleorman, Vâlcea şi Olt. Grupul ceh CEZ a intrat pe piaţa românească în 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

Mai puteţi citi:

Autorităţile au demarat controale la Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, pentru a verifica starea instalaţiilor. Investiţiile, luate la puricat din cauza defecţiunilor dese

Departamentul pentru Energie şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început un control la distribuitorii de energie, după ce peste 400 de posturi de transformare au rămas fără curent ca urmare a liniilor avariate de ninsori şi viscol, scrie Agerpres.ro, care citează surse din cadrul Departamentului pentru Energie.

Distribuitorii de energie se plâng de drumurile blocate, după ce vicepremierul Liviu Dragnea a cerut verificarea investiţiilor asumate la privatizare

Companiile de distribuţie a energiei dau vina pe căile de acces la reţelele avariate, care au fost de multe ori îngreunate, sau chiar blocate, dar şi pe întinderea geografică a mare a zonelor unde a fost nevoie de intervenţie.

Cum au scumpit artificial energia electrică CEZ, EON şi Enel

Factura de curent a românilor a fost umflată artificial în urma unei afaceri dubioase între statul român şi companiile CEZ, EON şi Enel. Statul are de recuperat 2 miliarde de dolari de la acestea.

Electrica şi-a majorat pretenţiile în litigiul cu CEZ, de la 18 milioane euro la 82 milioane euro

Compania de stat Electrica şi-a majorat pretenţiile de la 18 la 82 milioane de euro în litigiul cu CEZ, derulat la Curtea de arbitraj de la Paris, potrivit raportului financiar al grupului ceh.

GfK: Grupul E.ON stă cel mai prost la preluarea reclamaţiilor de la clienţi. CEZ şi Enel sunt cei mai prompţi; GdF SUEZ, apreciat pentru calitatea răspunsului

Telefonul este cel mai rapid mijloc de a primi răspuns la o reclamaţie către furnizorii de utilităţi, iar dintre aceştia operatorii CEZ şi Enel sunt cei mai prompţi la preluarea apelului, cei ai GdF Suez ocupă primul loc la calitatea răspunsului, iar E.ON se află la polul opus în ambele cazuri, potrivit unui studiu GfK.

Asociaţia Furnizorilor de Energie cere reintroducerea contractelor directe de electricitate. Astfel de acorduri se pot semna şi acum pe OPCOM, transparent

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi Departamentului pentru Energie să reintroducă posibilitatea încheierii de contracte bilaterale pe piaţa OPCOM, motivând că furnizorii şi producătorii interni să nu mai fie discriminaţi în faţa celor din Uniunea Europană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite