Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente se aliniază normelor CE şi face apel la solidaritate şi la deblocarea liberei circulaţii a mărfurilor în UE

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente se aliniază normelor CE şi face apel la solidaritate şi la deblocarea liberei circulaţii a mărfurilor în UE

Jorg Geller, Preşedintele Affordable Medicines Europe

În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura ţară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuţiei în afara României (în UE şi în afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisie Europene privind evitarea blocajelor Pieţei Unice.

Aducem la cunoştinţă că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul Covid-19 şi care nu au adresabilitate în ţară. Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obişnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere.

Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), parte din Affordable Medicines Europe, face apel la decidenţii din România pentru ridicarea de urgenţă a restricţiei de export, în acord cu ghidul elaborat de CE ieri, 16 martie 2020, privind măsurile de gestionare a frontierelor pentru a proteja sănătatea şi pentru a asigura disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale.

Dorim să asigurăm toate statele membre că în această perioadă sectorul nostru nu a resimţit o creştere ca urmare a situaţiei COVID-19, din acest motiv exporturile şi importurile care au loc pot fi considerate într-un regim normal. Am solicitat Comisiei Europene să ia măsuri specifice şi să deschidă un dialog cu autorităţile române astfel încât, pacienţii români să beneficieze de medicamentele de care au nevoie şi, în acelaşi timp, restul cetăţenilor europeni să nu fie deprivaţi de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19”, menţioneză Jorg Geller, Preşedintele Affordable Medicines Europe.

Ghidul elaborat de Comisia Europeană pentru gestionarea frontierelor statelor membre şi a liberei circulaţii a bunurilor şi a mărfurilor prevede următoarele:

  • statele membre ar trebui să păstreze libera circulaţie a tuturor mărfurilor, pentru a fi asigurată aprovizionarea cu produse esenţiale, cum ar fi medicamente, echipamente medicale, produse alimentare esenţiale şi perisabile. Nicio restricţie nu ar trebui impusă circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică, în special (fără a se limita la) mărfurile esenţiale, legate de sănătate şi perisabile, în special produsele alimentare, cu excepţia cazului în care sunt justificate în mod corespunzător. Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, pe „benzile verzi”) şi să ia în considerare renunţarea la interdicţiile existente în weekend.
 
  • nu trebuie impuse certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piaţa unică a UE. Angajaţii din transport, în special, dar nu numai cei care livrează mărfuri esenţiale, ar trebui să poată circula peste graniţe, după cum este necesar, iar siguranţa acestora nu ar trebui în niciun fel să fie compromisă.
 
  • pentru a evita ca deficienţele unor medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale esenţiale prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate infecţiei cu coronavirus, precum şi ale unor alte categorii de bunuri de larg consum şi pentru a evita ca dificultăţile sociale şi economice cu care toate statele europene se confruntă deja să se agraveze, menţinerea funcţionării pieţei unice este esenţială. Prin urmare, statele membre nu ar trebui să întreprindă măsuri care să pună în pericol integritatea pieţei unice a mărfurilor, în special a lanţurilor de aprovizionare sau să se angajeze în practici neloiale – aceasta este recomandarea clară a Comisiei Europene transmisă astăzi tuturor statelor membre europene, în acest Ghid.
 

Impactul deciziei din punct de vedere economic:

Distribuţia paralelă este parte integrantă a lanţului de distribuţie european iar interdicţia din România poate afecta în lanţ mai multe pieţe europene, prejudiciind grav, pe termen scurt, mediu şi lung, disponibilitatea medicamentelor şi implicit sănătatea publică. Totodată, interzicerea exportului dar şi a importului paralel pe perioada crizelor majore precum cea actuală poate conduce la creşteri semnificative ale preţurilor acestora în UE şi implicit în România, în viitorul apropiat şi limitează alternativele de aprovizionare a pieţei naţionale. 

Reiterăm faptul că stocurile distribuitorilor sunt, ca de obicei, la dispoziţia farmaciilor şi a spitalelor şi că suntem la dispoziţia autorităţilor pentru a le oferi tot suportul necesar în gestionarea acestei situaţii de importanţă naţională şi globală.

ADEM este membră a asociaţiei Europene EAEPC (European Association of Euro-Pharmaceutical Companies) din 2016 si reuneşte până în prezent şase companii membre. La nivel European, EAEPC înglobează peste 80 de companii din 23 de ţări aparţinând Spaţiului Economic European (SEE). Misiunea ADEM este de a proteja libera circulaţie a medicamentelor, precum şi de a contracara orice încercare de a limita libertatea de alegere a consumatorului prin intermediul modelelor de tranzacţionare. ADEM consideră că liberul schimb va conduce la îmbunătăţirea standardelor de sănătate prin furnizarea de medicamente inovatoare la costuri mai mici, astfel beneficiind sistemele legale de sănătate, alţi plătitori de terţă parte, publicul atât ca pacienţi şi contribuabili, precum şi asistarea UE pentru atingerea obiectivului unei pieţe unice interne.

Articol susţinut de ADEM

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările