Afacerile din comerţul cu amănuntul, creştere de peste 19% în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a continuat să crească în ritm susţinut în luna aprilie, când a înregistrat un avans de 19,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor INS. Creşterea a fost susţinută în special de vânzările de alimente.

Comerţul cu amănuntul este considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei.

Ritmul de creştere din aprilie este uşor sub cel înregistrat în martie, de 19,3%, dar rămâne în apropierea recordului din februarie, când vânzările din retail au avansat cu 21,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, informează News.ro. Ritmul lunar de creştere a afacerilor din comerţul cu amănuntul din februarie a fost cel mai ridicat din iulie 2008, când avansul a fost de 22,6% faţă de iulie 2007.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute, în martie, în special de vânzările de produse alimentare.

“Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2016, comparativ cu luna aprilie 2015 a înregistrat o creştere cu 19,1% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+29,1%), vânzările de produse nealimentare (+17,3%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,3%)”, se precizează în comunicatul INS.

Comparativ cu martie, afacerile din comerţul cu amănuntul au avansat în aprilie cu 6,7% pe serie brută şi cu 2,8% în cifre ajustate la influenţele sezoniere ş în funcţie de numărul de zile lucrătoare.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate de măsurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite. Cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut, iar unele accize au fost diminuate faţă de nivelul din 2015.

Compararea datelor referitoare la comerţ din aprilie 2016 cu cele din aprilie 2015 este influenţată şi de reducerea TVA la alimente de la 24% până la 9%, de la 1 iunie 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite