Activele Mercedes-Benz ar putea fi puse în pericol de propunerea de naţionalizare făcută de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Mercedes-Benz deţine active de două miliarde de euro, care ar putea fi puse în pericol de propunerile Rusiei de naţionalizare a proprietăţilor firmelor străine care pleacă din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat producătorul german de automobile premium, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, compania a afirmat în raportul său anual publicat vineri că războiul din Ucraina a creat o serie de riscuri, de la întreruperea producţiei la aprovizionarea cu piese şi energie sau chiar atacuri cibernetice.

„Aceste riscuri ar putea fi amplificate de potenţiala expropriere a activelor filialelor ruseşti”, a spus Mercedes-Benz, transmite News.ro.

Partidul de guvernământ al Rusiei, Rusia Unită, a transmis în această săptămână că o comisie guvernamentală a aprobat primul pas către naţionalizarea activelor firmelor deţinute în proporţie de peste 25% de străini proveniţi din ”state neprietenoase”.

Mercedes-Benz are o fabrică de maşini în oraşul Esipovo, la 40 km nord-vest de Moscova, cu peste 1.000 de angajaţi, care produce sedanuri şi SUV-uri clasa E. Acesta a fost deschisă în aprilie 2019, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

A fost prima fabrică în ultimii ani care a fost deschisă de un producător de automobile străin în Rusia, unde investiţiile în industria auto, care era în plină expansiune, au scăzut pe fondul sancţiunilor occidentale şi al unei economii stagnante.

Vorbind la ceremonia de deschidere, Putin a spus atunci că uzina va produce 25.000 de maşini pe an şi că investiţia în proiect a însumat puţin sub 300 de milioane de dolari.

Mercedes-Benz a declarat că unităţile sale de producţie ruseşti, care erau evaluate la 2 miliarde de euro la sfârşitul anului 2021, au datorii faţă de bănci de aproximativ 1 miliard de euro, pentru care producătorul auto a emis o garanţie globală.

Săptămâna trecută, producătorul german de maşini premium Mercedes-Benz a anunţat suspendarea exporturilor de vehicule către Rusia şi oprirea activităţii de producţie în această ţară, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor occidentale impuse Moscovei, transmite DPA.

Mercedes-Benz va opri exporturile de maşini şi camionete spre Rusia, precum şi producţia locală „până la noi dispoziţii", a informat într-un comunicat grupul german, fără detalii suplimentare.

Şi Daimler Truck, cel mai mare producător global de camioane, şi-a suspendat activităţile în Rusia, inclusiv cooperarea cu firma auto Kamaz.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite