Acord preventiv de patru miliarde de euro cu FMI şi Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea primului-ministru Victor Ponta cu reprezentanţii FMI FOTO gov.ro
Întâlnirea primului-ministru Victor Ponta cu reprezentanţii FMI FOTO gov.ro

Guvernul a ajuns la un acord în valoare de patru miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), pe doi ani, din care două miliarde de euro provin de la FMI şi două miliarde sunt rezervate de către executivul comunitar.

Autorităţile şi-au manifestat intenţia de a nu trage aceşti bani, a declarat Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România. 

Ea a mai precizat că oficialii Băncii Mondiale au fost prezenţi în această misiune, dar că instituţia internaţională nu se află în această înţelegere, deoarece are un acord separat cu România, semnat în 2012.

Schaechter a mai spus că instituţia estimează o creştere economică de 2%, datorită creşterii exporturilor.

Ea a mai spus că primele două acorduri au adus macrostabilitate României, dar că aceasta nu este de ajuns. Priorităţile sunt acum că plăţile să se facă regulat, atât din partea instituţiilor, precum Fiscul, cât şi din partea companiilor de stat.

Schaechter susţine că statul trebuie să acorde garanţii întreprinderilor mici şi mijlocii care sunt bancabile. Deşi există o astfel de soluţie şi acum, această nu este folosită.

Al doilea obiectiv îl constituie continuarea reformelor structurale, în special în domeniile sanitar, energetic şi al transporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite