81% din cei care folosesc Inteligența Artificială au făcut concedieri sau le vor face în 2024

0
Publicat:

Predicțiile lui Elon Musk, care a spus că folosind Inteligența Artificială nu mai este nevoie de niciun loc de muncă ar putea fi adevărate dacă ținem cont doar de concedierile deja efectuate sau de cele programate.

Mai mulți roboți umanoizi
81% din liderii de afaceri care folosesc AI au făcut sau vor face concedieri

Datele recente arată că pierderile de locuri de muncă provocate de introducerea AI sunt în creștere, dar cifrele nu spun întreaga poveste, scrie CNBC amintind că Elon Musk insistă că inteligența artificială îi va duce pe oameni într-un punct în care „nu este nevoie de niciun loc de muncă”.

Potrivit unui raport recent de 750 de lideri de afaceri care folosesc AI de la ResumeBuilder, 37% spun că tehnologia a înlocuit lucrătorii în 2023. Între timp, 44% raportează că vor exista concedieri în 2024 ca urmare a eficienței AI.

Dar chiar și pe fondul rapoartelor despre concedieri inspirate de IA, mulți experți nu sunt de acord cu punctul de vedere al lui Musk.

Salvarea ar putea veni de la firmele mici și organizațiile tradiționale

Julia Toothacre, CV-ul și strateg de carieră la ResumeBuilder, recunoaște că cifrele din cercetările sale ar putea să nu reflecte cu exactitate peisajul larg de afaceri. „Există încă atât de multe organizații tradiționale și întreprinderi mici care nu îmbrățișează tehnologia așa cum o fac unele dintre companiile mai mari”, a spus Toothacre.

Disponibilizările sunt o realitate, dar tehnologia AI le permite, de asemenea, liderilor de afaceri să restructureze și să redefinească locurile de muncă pe care le facem.

Alex Hood, chief product officer la compania de software de management de proiect și colaborare Asana, estimează că jumătate din timpul pe care îl petrecem la locul de muncă este legat de ceea ce el numește „muncă despre muncă”. Aici, el se referă la actualizările de stare, la comunicarea interdepartamentală și la toate celelalte părți ale muncii care nu sunt esențiale pentru care suntem acolo.

Dacă acest lucru poate fi redus din cauza AI, poate fi o deblocare grozavă”, a spus Hood.

El spune că fără nuanța din spatele numerelor, statisticile care marchează și prezic concedieri induse de AI reflectă mai mult frica decât realitatea.

Odată cu AI care abordează munca bazată pe sarcini, oamenii au ocazia să urce în lanțul valoric, spune Marc Cenedella, fondatorul Leet Resumes and Ladders. „Pentru întreaga economie”, a spus Cenedella, lucrătorii se vor putea concentra pe „integrarea sau structurarea sau definirea a ceea ce este munca bazată pe sarcini”. El compară această schimbare cu cultura biroului de la mijlocul secolului, când existau etaje întregi de dactilografe - ceva ce eficiența procesoarelor de text a eliminat.

Lucru cu gulere albe și IA „centrată pe om”.

Conform raportului Asana State of AI at Work 2023, angajații spun că 29% din sarcinile lor de lucru sunt înlocuibile cu AI. Cu toate acestea, Asana este un susținător a ceea ce numește „IA centrată pe om”, care urmărește să îmbunătățească abilitățile umane și colaborarea, nu să înlocuiască oamenii definitiv. Cu cât oamenii înțeleg mai mult AI centrat pe om, cu atât mai mult cred că va avea un impact pozitiv asupra muncii lor, se arată în raport.

Lucrătorii cu gulere albe și de birou reprezintă undeva între 19,6% și 30,4% din totalul angajaților la nivel global, potrivit Națiunilor Unite. Instrumentele analitice și de comunicare au redirecționat munca de cunoștințe de-a lungul anilor, iar „AI generativă ar trebui considerată o altă dezvoltare în acest continuum lung de schimbare”.

Dar, începând cu 2022, 34% din populația globală încă nu avea acces la internet, așa că orice conversație despre impactul AI asupra concedierilor și potențiala restructurare a muncii trebuie să includă, de asemenea, discuții despre o discuție mai amplă între deținătorii tehnologici și cei care au... nu.

Responsabilitatea personală a lucrătorului și manipularea AI

Pentru profesioniștii care doresc să evite redundanța într-un mediu de lucru alimentat de IA, există pași de urmat.

Cenedella spune că a fi un profesionist modern cu guler alb are un nivel de responsabilitate personală. „O parte din munca ta este să continui să-ți dezvolți noi abilități”, a spus el. „Dacă ai învățat niște software în urmă cu cinci ani, asta nu este suficient. Trebuie să înveți software nou astăzi.”

În timp ce poziții precum cercetarea și analiza datelor sunt în conformitate cu automatizarea AI, de exemplu, companiile vor avea în continuare nevoie de cineva care să stimuleze AI, să dea sens rezultatelor și să ia măsuri.

Sfatul meu pentru liderii de afaceri este să înțeleagă cum ar putea AI să-ți influențeze poziția în industria ta în acest moment”, a spus Toothacre. „Cel puțin ai o idee la ce să te aștepți potențial față de a nu avea idee despre ce se întâmplă.”

Dar Cenedella recunoaște, de asemenea, că există o așteptare ca liderii de afaceri să îi ajute pe angajați să-și continue dezvoltarea abilităților în timpul petrecut în companie. „Doar din propriul lor interes, companiile care își finanțează dezvoltarea angajaților vor fi mai bine poziționate pentru a fi puțin mai înaintea companiilor care nu o fac”, a spus el.

Chiar și Hood, care se află în prima linie în crearea de soluții de colaborare și management de proiect folosind AI, încă experimentează cu propriile sale produse. În pregătirea pentru o viitoare evaluare a performanței unui membru al echipei sale, Hood a experimentat cerând AI să rezume modul în care a colaborat cu membrul echipei.

AI a produs o listă cu toate interesele lor comune, toate sarcinile și feedback-ul dintre ei și o caracterizare a relației lor pe baza mesajelor pe care și le-au trimis unul altuia. În acest sens, Hood exemplifica cum poate arăta manipularea AI.

„Îl înveți punându-i întrebări și văzând de ce este capabil și, într-un fel, fiind dezamăgit și în anumite privințe uimiți, apoi aplecându-te în asta”, a spus Hood. „Cel mai bun lucru pe care îl pot face angajatorii este să le ofere oamenilor capacitatea de a înțelege care este arta posibilului prin experimentarea individuală folosind AI astăzi.”

În timp ce disponibilizările au loc ca urmare a generației actuale de IA, nu există dovezi istorice că progresele tehnologice precum aceasta vor duce la șomaj în masă. Forța de muncă are o istorie de maleabilitate, iar capacitatea tehnologică crescută poate duce la muncă de „valoare mai mare”, așa cum spune Cenedella – și o productivitate mai mare pe care generațiile viitoare de IA vor învăța probabil să o gestioneze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite