„No Man’s Land“, premieră de la Teatrul Naţional, o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci

„No Man’s Land“, premieră de la Teatrul Naţional, o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci

Scenă din spectacolul "No man's land"     FOTO: Florin Ghioca

Bazat pe un scenariu scris de un bosniac, cu un regizor bulgar şi o distribuţie românească, No Man’s Land de la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) este nu numai o parabolă despre război, ci şi despre deşertăciunea vieţii şi a naturii umane. Primele reprezentaţii vor avea loc pe 12 noiembrie (ora 20.00) şi 13 noiembrie  (ora 19.00). Premiera va avea loc în zilele de 16 şi 17 noiembrie, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Piesa de pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti reprezintă o dramatizare a filmului No Man’s Land realizată de regizorul spectacolului, Alexander Morfov.

Într-o lume măcinată de terorism şi războaie, condusă de organizaţii globale şi dependentă de mass-media, Teatrul Naţional din Bucureşti aduce în scenă, cu o redutabilă echipă de creatori, una din cele mai premiate poveşti ale cinematografului contemporan, No Man’s Land de Danis Tanović.

Regizor, scenarist, producător şi profesor, bosniacul Danis Tanović lansa, în 2001, pe ecranele lumii, un strigăt sfâşietor de durere şi însingurare, născut dintr-un război civil absurd şi nemilos, cel dintre Bosnia şi Herţegovina, între 1992-1993. Oameni care până mai ieri stăteau la aceeaşi masă, ca într-o adevărată familie, împărţind bucuriile, durerile şi sărbătorile împreună, au devenit inamici, antrenaţi într-o dispută etnică aprigă şi sângeroasă.

El însuşi martor al acestor episoade sfâşietoare, ca tânăr artist, cu studiile încă  neterminate,  Danis Tanović a imortalizat pe pelicula, împreună cu o echipă de documentarişti, imagini cutremurătoare.

Peste câţiva ani,  debutul lui regizoral avea să pornească din craterul acestei experienţe fiebinţi cu filmul No Man’s Land !

Unul din cele mai premiate filme, cu 42 de recunoaşteri naţionale şi internaţionale, între care amintim, din perioada 2001 şi 2002: Cannes - Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, Globul de Aur  pentru cel mai bun film străin şi Premiul César pentru cel mai bun film de debut.

Bazată pe o intrigă intelegentă şi o descriere realistă, pigmentată cu umor negru şi ironie, povestea lui Tanović  refuză să arate cu degetul vinovaţii conflictului din Balcani. Ca într-o joacă de-a şoarecele şi pisica între fraţi, extrem de dură însă, autorul le dă dreptate când unora, când celorlalţi.

No Man’s Land  este o poveste de viaţă şi de moarte, o încleştare dureroasă între  sârbi şi bosniaci, asistaţi de forţe pacifiste, a căror reacţie, când  nu este inutilă, este oricum mult prea detaşată.

 In scene impresionante,viaţa unui om atârnă de un … fir. Mai exact, de sârma care pregăteşte bomba să explodeze. Tensiunile sunt maxime. Cruzimea nu mai cunoaşte limite, iar pornirile violente au scăpat de sub control şi fac ravagii.

Încrâncenarea momentului este redată prin confruntarea dintre doi bosniaci (Ciki şi Cera) şi un june recrut, sârb (Nino), toţi trei captivi într-o văgăună, undeva la graniţa dintre cele două armate. O bombă poate să explodeze în orice clipă, cu consecinţe imprevizibile.

Spectacolul nu este recomandat copiilor sub 16 ani.

NO MAN`S LAND

de Danis Tanović

Adaptare de Alexander Morfov după filmul No Man’s Land (Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, 2001)

Traducerea: Andrei Marinescu   

Regia şi ilustraţia muzicală: ALEXANDER MORFOV

Decorul: Nikola Toromanov

Costumele: Andrada Chiriac

Lighting design: Chris Jaeger

Lupte: Attila Nemeş


Video design: Andrei Florea.


Distribuţia

Cera - MIHAI CĂLIN

Ciki - RICHARD BOVNOCZKI

Nino - CIPRIAN NICULA

Rambo / Generalul Schwartz -  MARCELO S. COBZARIU

Sergentul Marchand - RAREŞ FLORIN STOICA

Căpitanul Dubois – MIHAI MUNTENIŢĂ

Pierre, soldat UNPROFOR – IONUŢ TOADER

Georges, soldat UNPROFOR – ANDREI ATABAY

Mile, ofiţer sârb – DENIS HANGANU

Bosko, soldat sârb – VITALIE BICHIR

Celo, ofiţer bosniac – EDUARD ADAM

Emir, soldat bosniac – MĂDĂLIN MANDIN

Mirza, soldat bosniac – ADRIAN IOSIF POP

Sergentul Müller, genist – GEORGE PIŞTEREANU

Jane Livingstone , reporter CNN - ALEXANDRA SĂLCEANU / AYLIN CADÎR 

Martha - FULVIA FOLOSEA

Soldaţi / reporteri: NICOLAE DUMITRU, AUREL UNGUREANU, IONUŢ NICOLAE, SILVIU NEGULETE

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările