Ion Caramitru, către ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu: "Sunt pe picior de război cu dumneavoastră" VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru şi Vlad Alexandrescu, pe calea dialogului           FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Ion Caramitru şi Vlad Alexandrescu, pe calea dialogului           FOTOGRAFII: Florin Ghioca

În cadrul unei dezbateri care a avut loc luni dimineaţă la sediul Ministerului Culturii, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti şi preşedinte al UNITER, a declarat că este "pe picior de război" cu ministrul Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta ar urma să stabilească, printr-o ordonanţă a Guvernului, ca la conducerea instituţiilor de cultură să fie numite şi persoane din alte domenii de activitate decât cele culturale.

La solicitarea UNITER, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a organizat o dezbatere despre un proiect pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Acest proiect prevede, printre altele, că managementul instituţiilor de cultură va putea fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.

În deschiderea dezbaterii, ministrul a declarat că nu doreşte să schimbe directorii instituţiilor din subordine şi că nu va întreprinde nimic fără a le solicita opinia.

Primul înscris la cuvânt, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), a cerut din start retragerea proiectului de modificare a Ordonanţei, precizând că vorbeşte, în calitate de preşedinte al UNITER, în numele a 18 instituţii, care l-au mandatat în acest sens. "Mesajul nostru este de a retrage această ordonanţă", a declarat pentru început Ion Caramitru. 

"În două luni de activitate la minister, dumneavoastră nu faceţi altceva decât ceea ce vreţi să faceţi şi cu noi - să ne aduceţi oameni din altă profesiune, să ocupe posturi atât de calificate. Nu poate veni la Muzeul Satului, să zicem, un inginer constructor. (...) Este o gafă pe care o faceţi ca om de cultură. Reforma, despre care am spus că e nevoie, e a sistemului. Noi existăm într-un sistem bugetar de tip comunist", a mai spus Ion Caramitru. "Pe această ordonanţă sunt pe picior de război cu dumneavoastră", a adăugat directorul TNB.

Acesta a precizat că îşi doreşte să existe şi un sistem concurenţial, în ceea ce priveşte artiştii, nu doar bazat pe vechime, fără contracte semnate pe perioadă nedeterminată, dar şi că ar trebui gândite calităţile juriului care face evaluările managerilor. "În artă nu se măsoară la fel ca în fabricile de rulmenţi", a menţionat Ion Caramitru.

"Sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii"

În continuarea prelegerii, pentru care a solicitat un timp mai lung, vorbind în numele mai multor instituţii, preşedintele UNITER a mai declarat:

"Aţi spus, când aţi venit la Minister, că acest Guvern a fost adus de stradă şi serviţi strada. Şi am încercat să vă spun, dar nu am apucat, că sunteţi ministrul Culturii, nu ministrul străzii. Ceea ce se întâmplă în stradă este extrem de important, chiar şi eu a venit de acolo în sistemul contemporan. Nu puteţi veni la Teatrul Naţional şi să spuneţi că veţi dispune cedarea unei săli către o altă instituţie, să faceţi ce-a făcut Ceauşescu cu Teatrul de Operetă. Înţeleg că a fost nevoie de intervenţia prim-ministrului pentru a renunţa la această obsesie", a mai declarat Ion Caramitru.
image

Acesta a menţionat şi faptul că TNB a implementat numeroase proiecte care implică tineri. "În Teatrul Naţional lucrează 236 de tineri din sistemul aşa-zis independent. Sistem în care, după cum mi-a spus consilierul dumneavoastră - un tânăr de 24 de ani, care abia a terminat şcoala şi care nu cred că poate să vă dea sfaturi atât de preţioase pe care să le urmaţi - există 4.000 de tineri fără loc de muncă. Eu am crezut că sunt 2.500", a spus Caramitru. "A fi independent înseamnă a refuza categoric să faci parte din instituţiile publice, dar toţi aceştia participă la concursuri sau dau probe pentru roluri în teatre de stat. Ei nu sunt independenţi, sunt şomeri", a mai spus directorul Teatrului Naţional.

Ion Caramitru, în "război" cu ministrul Vlad Alexandrescu

"Propunerea noastră este aceea de a retrage această ordonanţă", a spus în încheiere Ion Caramitru, în numele TNB şi al 18 teatre din ţară, între care se numără Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani", Teatrul "Luceafărul" din Iaşi, Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea, Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi Teatru "Tony Bulandra" din Ploieşti.

Reprezentanţi ai mai multor instituţii, precum filarmonici şi opere, muzee şi biblioteci din ţară au făcut propuneri de amendare a acestui proiect de modificare a Ordonanţei, solicitând în comun necesitatea experienţei în domeniu, experienţa managerială a candidaţilor şi eliminarea concursului, în cazul managerilor care sunt evaluaţi cu note mai mari de 9.

image

La dezbatere au mai participat şi au luat cuvântul: directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directoarea Muzeului Satului, Paulina Popoiu, directorul general adjunct al TNB, Ioan Onisei, directoarea Teatrului Municipal "Gheorghe Bacovia" din Bacău, Anca Sigartău, dar şi reprezentanţi ai sindicatelor colectivelor din operă, şi biblioteci.

Concluzia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost aceea că este nevoie de mai multe întâlniri şi discuţii pe această temă.

"Ordonanţa 189, de la început, nu a fost suficient de încăpătoare. Trebuie pornită o reformă mare, iar asta cu ajutorul consultărilor. Astăzi a fost punctul de pornire, de reflecţie", a spus ministrul Alexandrescu.

Ministerul Culturii vrea ca managementul instituţiilor de cultură să poată fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale, potrivit proiectului pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008.

Ce prevede Ordonanţa 189/2008

Astfel, în proiectul de Ordonanţă privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Culturii propune modificarea articolului 3, litera c, care în prezent prevede că "managementul instituţiilor poate fi asigurat de persoana fizică care îndeplineşte următoarele condiţii: c) întruneşte condiţiile de studii, de pregătire culturală şi managerială, precum şi alte condiţii cerute de autoritate".

În forma nouă, supusă dezbaterii publice, Ministerul Culturii doreşte ca managementul instituţiilor să poată fi asigurat de persoana fizică care "întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă, de masterat sau de doctorat absolvite cu diplomă de licenţă, de master, de doctorat sau echivalentă".

Pe de altă parte, Ministerul Culturii mai doreşte să modifice articolul 19, în sensul că vor fi admişi pentru susţinerea etapei interviului doar acei candidaţi la funcţia de manager al unei instituţii de cultură care au obţinut în prima etapă a concursului (analiza proiectului de management, n.r.) nota minimă 8. În prezent, actul în vigoare prevede că "sunt declaraţi admişi pentru susţinerea interviului candidaţii ale căror proiecte de management au obţinut, în prima etapă a concursului, note mai mari de 7 (şapte)".

De asemenea, Ministerul Culturii vrea ca să fie declaraţi câştigători ai concursului de proiecte de management pentru şefia instituţiilor culturale candidaţii care au obţinut cea mai mare medie la cele două probe de concurs (analiza proiectului de management şi interviul n.r.), cu condiţia ca aceasta să fie de minimum 8 (faţă de minimum 7, în vigoare, în prezent, n.r.).

În cazul în care niciun candidat nu a obţinut o medie de minimum 8, procedura de concurs se va relua în termen de maximum 30 de zile, mai prevede proiectul de ordonanţă aflat în dezbatere publică. Contractul de management al şefilor de instituţii culturale va înceta, de asemenea, dacă rezultatul evaluării anuale este sub nota 8 (faţă de sub nota 7, în prezent, n.r.), se mai spune în acelaşi proiect.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite