Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: „Fantasticul nu are limite în teatrul de păpuşi”

Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, despre „Săptămâna Altfel” 

Zilele acestea, Teatrul Ţăndărică lucrează la capacitate maximă, cu cinci spectacole pe zi, timp de cinci zile, pentru ca cei mici să se bucure din plin de ”săptămâna altfel”. Directorul instituţiei teatrale, Călin Mocanu, a fost invitat la Adevărul LIVE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noi analizăm tot timpul piaţa şi am considerat că e oportun să avem acest festival „Ţăndărică Altfel” în „Săptămâna Altfel”, a spus Călin Mocanu în deschiderea discuţiei din studioul Adevărul Live.


Sala noastră mare are 344 de locuri, iar anul trecut au trecut peste 130 de mii de copii şi am jucat 440 de spectacole. Noi, de altfel avem trei festivaluri de-a lungul unui an, explică directorul Călin Mocanu nevoia de teatru pentru copii.

Teatrul Ţăndărică îşi împarte activitatea în două mari părţi, teatru de animaţie pentru copii şi pentru adulţi. Iar în repertoriul pentru adulţi avem Faust, avem Shakespeare etc., iar acum am reluat după 22 de ani „Adunarea păsărilor”. Mi s-a părut să ai în repertoriu un asemenea spectacol. Eeste deja invitat la patru festivaluri naţionale şi două internaţionale.

Când vorbeşti mai ales în acest an de Teatrul Ţăndărică, vorbim de aniversarea a 70 de ani, care a fost înfiinţat cu sprijin regal. Din septembrie până în noiembrie aniversăm Teatrul Ţăndărică, promite Călin Mocanu.

 Teatrul Ţăndărică a avut mai multe generaţii de aur. Nu poţi fi un bun păpuşar dacă nu eşti un bun actor. Şi atunci când definim păpuşarul spunem că este un artist care se exprimă printr-un instrument. Iar nouă la facultate ni se spunea cum să animăm păpuşa...

Miraculoasă la Ţăndărică e energia copiilor, spune Simona Chiţan... ”Când se coboară Dumnezeu, da, copii interacţionează şi se simte o energie extraordinară. Copilul când vine la teatru trăieşte teatrul acum şi aici.” Şi nu pot minţi, completează Simona Chiţan...

Spectacolele interactive se termină foarte greu, mai explică directorul Teatrului Ţăndărică, pentru că unii copii nu termină şi ies foarte încărcaţi.

„Noi, La ţăndărică, avem actori foarte mari, care ar avea loc în orice teatru din România şi care cunosc de fapt tehnici în plus”, mai spune Călin Mocanu. „Nu mai există complexul actorului din spatele păpuşii. Complexul culturii mici pentru copii a dispărut. Avem o paletă foarte mare de exprimare în teatrul de păpuşi”.

„În teatrul ne animaţie trăieşte un eroi fantastic, la noi personajele pot zbura, îi pot creşte ochi, pot creşte în câteva clipe, aici, nu trebuie să-ţi pui limite. Fantasticul nu are limite în acest tip de teatru. E ca şi jazz-ul.”

Doamna Michaela Tonitza-Iordache, unul dintre cei mai importanţi directori, a dus Teatrul Ţăndărică în zona clasicului, ca şi mine a vrut să-l scoată de sub ideea asta a culturii minore.

Faptul că am făcut televiziune m-a făcut să accept mai uşor propunerile mai noi ale regizorilor.

Cel mai longeviv spectacol din Ţăndărică este „Cenuşăreasa”, regizat de Silviu Purcărete. A avut peste 700 de reprezentaţii... A rămas în aceeaşi formă de la prima reprezentaţie şi rigoarea de animat păpuşa este păstrată. E un spectacol de mare virtuoazitate, pentru că păpuşile acolo sunt foarte grele şi trebuie să „ai coloană” ca să le poţi ţine şi să poţi face artă cu ele.

"Ursul păcălit de vulpe" şi "Ridichea Uriaşă" sunt două dintre piesele pe care Teatrul de Animaţie Ţăndărică le-a programat pentru micuţi cu ocazia Săptămânii Alfel care a debutat pe 6 aprilie. Cele două spectacole întregesc “Stagiunea de teatru Ţăndărică Altfel” de 5 zile, cu o medie de 5 spectacole pe zi şi 25 de reprezentaţii în total.

În Săptămâna Altfel, Teatrul Ţăndărică îşi aşteaptă spectatorii cu două piese interactive şi o microstagiune specială cu 25 de reprezentaţii.

Teatrul Ţăndărică este un reper pentru teatrul de animaţie românesc. Fondat în 1945, cu o strategie repertorială consolidată în timp şi un portofoliu de titluri din literatura românească şi universală care nu mai au nevoie de nicio introducere, Teatrul Ţăndărică urmăreşte, în permanenţă, să alinieze teatrul de animaţie şi teatrul vizual din România la tendinţele mondiale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările