S-au strâns 212.000 de euro pentru „Cuminţenia Pământului“. Ministrul Culturii a donat 300 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cuminţenia Pământului“, capodopera brâncuşiană care are nevoie de 11 milioane de euro
„Cuminţenia Pământului“, capodopera brâncuşiană care are nevoie de 11 milioane de euro

Deocamdată, doar suma de 212.000 de euro a fost strânsă în campania de subscripţie naţională iniţiată de Guvernul României pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“. La conferinţa de presă organizată cu ocazia mutării sculpturii la Muzeul Băncii Naţionale au participat: Corina Şuteu, Mugur Isărescu şi Maia Morgenstern. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat pe Facebook că a donat 300 de euro, pentru acest demers.

Suma de 212.473 de euro a fost strânsă, până la data de 15 iunie, în campania de subscripţie naţională iniţiată de Guvernul României pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”. Suma a fost anunţată de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la conferinţa de presă organizată la Muzeul Băncii Naţionale (BNR) a României, prilejuită de mutarea şi expunerea sculpturii lui Constantin Brâncuşi.

„Cuminţenia Pământului” va putea fi vizitată, în regim gratuit, la Muzeul BNR, începând de joi.

„Este un loc mai mult decât perfect pentru tranziţia pe care o face sculptura în drumul spre Muzeul Naţional de Artă a României, unde va trebui să stea”, a spus Dan Suciu. „Nu este un demers instituţional. Este un demers de conştientizare a patrimoniului”, a afirmat el legat de subscripţia publică. „Mai avem un drum lung, dar nu sunt încă toate motoarele pornite”, a adăugat Dan Suciu.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat:

Eu spun că acesta este un gest de normalitate, expunem practic un tezaur al culturii naţionale [...] Această instituţie a sprijinit şi promovat mereu cultura naţională. [...] Mai credem că participarea BNR în acest proiect va da ocazia unui număr mare de  vizitatori să contribuie la achiziţionarea acestei valori culturale a României. [...] Ne dorim cu toţii să îl păstrăm pe Brâncuşi acasă şi prin această operă unicat.

Corina Şuteu, ministrul Culturii, a vorbit despre importanţa „Cuminţeniei Pământului“, o sculptură unică în lume, dar şi despre caracterul universal al artei şi a lui Brâncuşi: 

„Cred că prezenţa Cuminţeniei la Banca Naţională va readuce împreună sentimentul de apartenenţă pe care, cu adevărat, noi am uitat să-l avem în legătură cu artiştii şi operele de artă care ne aparţim.“

„Muzeele trebuie să redevină locuri mult mai vii decât sunt astăzi.  Şi oamenii trebuie să redescopere de ce această legătură nemijlocită cu cartea sau cu operele e o legătură care ne construieşte pe toţi.“ a mai declarat ministrul.

Ministrul Culturii a profitat de ocazie pentru a menţiona şi importanţa programului de subscripţie:

„Campania de subscripţie naţională este de fapt o formă de angajare, cred eu, într-un proces de participare la ceea ce noi dorim să avem din punct de vedere cultural. Cred că prin această subscripţie fiecare dintre noi dăm un răspuns acestei convingeri: că în realitate bunurile culturale ne aparţin, că ele fac parte din identitatea noastră şi că această identitate trebuie să aibă o dovadă concretă. Va invit prin subscripţia pe  care o faceţi să daţi o dovadă de dragoste în favoarea a ceea ce noi cu toţi considerăm că ne aparţine, aparţinând însă şi valorilor universale.“

Corina Şuteu a anunţat după conferinţă , pe pagina sa de Facebook, că a donat suma de 300 de euro pentru subscripţia publică dedicată operei ”Cuminţenia Pământului”, după ce, în aceeaşi zi, a declarat că un astfel de gest al unui demnitar pare administrativ şi are o anumită conotaţie.

 Am să donez în decursul acestei luni, dar cred că cel mai important e să doneze publicul. Noi, oricum am dona, pare un gest administrativ şi asta mi se pare că nu are încărcătura pe care trebuie să o aibă.

Corina Şuteu a mărturisit că a văzut pentru prima dată ”Cuminţenia Pământului” în vreme ce era expusă la Muzeul Naţional Controceni, noiembrie 2014 - iunie 2016, şi a precizat că va face o donaţie în cursul acestei luni.În opinia sa, Ministerul Culturii s-a înscris într-o direcţie care repune în atenţie importanţa a ceea ce avem din punct de vedere cultural şi felul în care acest patrimoniu este conectat cu ce se întâmplă în prezent.

Subscripţia naţională nu este singurul mod prin care se încearcă strângerea sumei de 6 milioane de euro. Se vor pune la dispoziţie numere de telefon unde se vor putea face subscripţii prin SMS, se va organiza un teledon, se încearcă o colaborare cu Loteria Română, se vor organiza concerte.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a lansat o subscripţie publică privind strângerea sumei de 6 milioane de euro, a fost mutată, vineri, la Banca Naţională a României (BNR), după ce Muzeul Naţional Controceni, unde se afla din noiembrie 2014, a cerut încetarea contractului de comodat şi a predat-o proprietarilor de drept ai operei lui Constantin Brâncuşi.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

cumintenia
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite