Ministrul Culturii i-a cerut demisia fanului lui Zelea Codreanu ajuns director interimar al Muzeului „Constantin Brâncuşi”

Ministrul Culturii i-a cerut demisia fanului lui Zelea Codreanu ajuns director interimar al Muzeului „Constantin Brâncuşi”

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, i-a cerut demisia directorului interimar al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Valentin Chepeneag, din cauza unor declaraţii „profund greşite şi iresponsabile”.

În luna aprilie a acestui an, Valentin Chepeneag a fost numit de ministrul Culturii director interimar la Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, care este în fază de proiect. 

În ultimele zile, Chepeneag a publicat pe Facebook mai multe mesaje în care îşi arăta admiraţia faţă de fondatorul Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu, şi faţă de mareşalul Ion Antonescu.

Postarea prin care marca 120 de ani de la naşterea lui Zelea-Codreanu, cu citate din Mircea Eliade şi Iuliu Maniu, a fost ştearsă, însă ministrul Culturii i-a solicitat luni demisia. 

În postare, Chepeneag făcea apologia celui supranumit Căpitanul printr-o serie de citate laudative la adresa acestuia ale unor gânditori sau oameni politici români. 

Postarea a fost publicată pe data de 13 septembrie, atunci când s-au împlinit 120 de ani de la naşterea lui Corneliu Zelea Codreanu. La scurt timp, Valentin Chepeneag a şters-o, imediat după ce au început să apară o serie de reacţii în spaţiul public. Acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la cele întâmplate. 

Legiunea Arhanghelul Mihail, numită şi Mişcarea Legionară, a fost înfiinţată în România interbelică, la 24 iunie 1927 de Corneliu Zelea Codreanu. Organizaţia acestuia a rămas în istorie ca una paramilitară teroristă de orientare naţionalistă-fascistă, creată după modelul organizaţiilor naziste SA şi SS. 

 

Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi a fost înfiinţat prin lege, dar acesta nu există decât pe hârtie. Valentin Chepeneag a fost numit interimar în funcţia de director pentru a încerca deschiderea muzeului.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se delimitează de afirmaţiile făcute recent, în spaţiul public online, de managerul interimar al Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi, Valentin Chepeneag. Considerăm că declaraţiile domnului Chepeneag sunt profund greşite şi iresponsabile, acestea neexprimând poziţia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”, a anunţat instituţia, marţi, pe contul de Facebook.

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, „i-a solicitat acestuia demisia, act care a fost depus luni, 16 septembrie 2019, cu numărul de înregistrare 6388/CM/16.09.2019”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: