VIDEO Maria Dinulescu:„La Gopo, e mai plăcut să prezinţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpreta nominalizată la Premiile Gopo pentru rolul din „Pescuit sportiv“ a vorbit pentru „Adevărul“ despre oportunitatea ceremoniei şi despre momentul care o impresionează întotdeauna. Actriţa Maria Dinulescu critică lipsa de coeziune a breslei şi speră că de la ediţia din acest an a premiilor vor lipsi zâmbetele protocolare şi false.

Click aici pentru VIDEO

„Adevărul": Ai prezentat Premiile Gopo, acum eşti nominalizată. Din ce perspectivă îţi plac mai mult?

Maria Dinulescu: Dacă mă gândesc la partea financiară, cred că e mai plăcut să prezinţi. Dacă pentru premiul Silevr Alexander, la Salonic, „Pescuit sportiv" primea 22.000 de euro, ei bine, mie şi Ioanei Flora, pentru premiul  ex-aequo,  primit la acelaşi festival, ni s-a oferit o  singură statuetă. Evident că este excelent să fii apreciat ca fiind cel mai bun actor al unui festival sau al anului, dar cred că îmi place să am şi bani pentru filmele, concertele sau cărţile pe care vreau să mi le cumpăr.

Care e cea mai memorabilă experienţă de când ai prezentat premiile?

Este una neplăcută. Simţeam cum din sală vine un val de răceală şi de indiferenţă faţă de cei care erau apreciaţi. Ba chiar îmi amintesc că cineva şi-a permis ca, în momentul în care o anumită personalitate ţinea un discurs de mulţumire, să îi sugereze o coborâre mai rapidă de pe scenă. Tot efortul producătorilor şi al echipei tehnice se pare că nu îşi găseşte rezonanţa în fiecare persoană invitată. Sper, însă, ca anul acesta lumea să fie mai relaxată şi să se bucure de cadoul care ni se face prin acest eveniment.

Cum ţi se pare că s-au schimbat de-a lungul timpului? Au devenit o necesitate?

Sunt diferite evenimente în cadrul cărora se jurizează şi se apreciează rezultatul muncii profesioniştilor din cinematografie şi în finalul cărora se oferă premii pentru cei mai buni. Desigur că fiecare eveniment este realizat cu mult ataşament şi profesionalism, dar ce are în plus Gopo este această şansă ca 350 de profesionişti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone să îşi exprime opinia prin vot faţă de producţiile cele mai bune ale anului trecut. Este o necesitate şi o bucurie să fii recunoscut de colegii tăi. Altfel... Tudor Giurgiu ne-a obişnuit să fie un exemplu de profesionalism şi diplomaţie, iar acestea se simt excelent în succesul pe care Premiile Gopo si TIFF îl au în fiecare nou an.

Ai favoriţi? Dacă da, care?

Suntem oameni şi, implicit, subiectivi. Este foarte greu să alegi între un Ivanov, Titieni, Bucur sau Vasluianu. Fiecare dintre ei este un admirabil profesionist şi nu ştii care să spui că a fost mai bun. Evident că dificultatea rolului realizat, înţelegerea faptului că pentru unul dintre ei este mai importantă primirea acestui premiu - ca în cazul lui Vasluianu (care de această dată vine cu un rol total nou faţă de ce a lucrat până acum şi această recunoaştere l-ar face  mai încrezător în alegerea personajelor cât mai diferite), sau ca în cazul lui Adrian Titieni (care este unul dintre importanţii şi valoroşii profesori de teatru ai universităţii noastre, un foarte bun actor care până la vârsta de 47 de ani nu a lucrat nici în atâtea filme şi nici nu a primit atâtea premii, precum colegii din generaţia care a redat viaţa cinema-ului în ultimii ani) - în aceste situaţii nu ştii care poate să fie cea mai bună decizie. Sunt câţiva profesionişti care mi-au tăiat respiraţia şi rămân favoriţii mei, indiferent de rezultate sau de lipsa nominalizărilor lor. Mă gândesc aici la Radu Mihăileanu, Corneliu Porumboiu, Adrian Sitaru, Doru Ana, Vasile Muraru, Diana Cavallioti, Vivi Drăgan, Marius Panduru, Pessi Levanto, Armand Amar, Florin Gabrea, Svetlana Mihăilescu sau Viorica Petrovici.

Care e partea ta preferată a ceremoniei? De ce?

Cea mai dureroasă, pentru că este cea mai sinceră. Momentul în care se amintesc, printr-un filmuleţ, personalităţile din lumea filmului care au plecat în anul precedent.

Ce aşteptări ai de la această ediţie a premiilor?

Mi-ar plăcea să nu ne zâmbim fals şi protocolar şi să îi lăsăm pe cei apreciaţi să stea pe scenă atât cât vor simţi nevoia, pentru că acela este momentul lor. Să ne aplaudăm colegii premiaţi, chiar dacă au jucat în filme concurente, şi, nu în ultimul rând, să ne simţim bine şi să petrecem, după atâtea dimineţi în care ne-am trezit la 04.00 ca să mergem la filmare, nopţi în care nu am fost cu familia, sau după gerul pe care l-am îndurat cu devotament şi bucurie, pentru a crea filme nominalizate acum.

De la Cannes la Depeche Mode

Actriţa Maria Dinulescu a jucat rolurile principale din „California Dreamin' (nesfârşit)" de Cristian Nemescu (care a avut premiera la Cannes) şi „Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru şi este câştigătoarea premiului pentru „Cea mai bună actriţă" la prestigiosul Festival Internaţional de Film de la Salonic.

CV-ul ei include numeroase apariţii în lungmetraje şi seriale TV, plus un videoclip Depeche Mode. Anul trecut ea a prezentat Premiile Gopo. La ediţia din 2010 este nominalizată la categoria „Cea mai bună actriţă într-un rol principal".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite