FOTO Un craniu relatează călătoria epică a primului om prin Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii care au descoperit cel mai vechi craniu din Asia FOTO: LiveScience
Cercetătorii care au descoperit cel mai vechi craniu din Asia FOTO: LiveScience

Cercetătorii au scos la iveală craniul antic al unui om modern dintr-o peşteră din jungla din Laos, care pare să fie cea mai veche evidenţă scheletică a lui Homo Sapiens din Asia.

Craniul a fost datat a avea între 46.000 şi 63.000 de ani vechime, cu cel puţin 20.000 de ani mai vechi decât rămăşitele anterioare ale omului modern din sud-estul Asiei, sugerând că primii oameni au colonizat cu succes diferite părţi ale lumii, după ce au părăsit Africa.

Cercetătorii au declarat pentru „The Independent“, că această parte anatomică parţial păstrată include partea superioară a cutiei craniene, ca de altfel şi maxilarul şi dinţii, care au caracteristicile anatomice distincte ale modernului Homo Sapiens precum fruntea înaltă, linia frunţii mică şi caninii mici.

Antropologiştii au descoperit craniul când excavau peştera Tam Pa Ling, pe o parte a muntelui Pa Hang, care face parte din lanţul muntos Range din nordul Laosului, dintre Vietnam şi Tailanda, ceea ce sugerează că primii oameni care au migrat din Africa, au explorat destul de departe faţă de rutele migratorii depistate pe linia coastei.

os

„Studiile genetice anterioare au indicat că oamenii moderni trebuie să fi migrat de-a lungul Asiei de Est acum 60.000 de ani, ipoteză susţinută pentru prima dată de descoperirea recentă a craniului”, a spus Laura Shackelford de la Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign, care a condus studiul publicat în ziarul „Realizări ale Academiei Naţionale de Ştiinţe”.

Este o fosilă destul de veche a omului modern şi, de asemenea, este un om modern destul de vechi pentru acea regiune“, a admis Dr. Shackelford. Ea a mai adăugat că alte fosile similare s-au mai găsit în China sau în alte locuri din sud-estul Asiei, dar nu au fost datate corespunzător sau nu conţin trăsături neechivoce pentru omul modern.

Acest craniu este destul de bine datat şi prezintă trăsături umane moderne foarte conclusive...ar fi arătat exact ca noi, deşi acest individ a fost relativ foarte mic comparativ cu persoanele din ziua de azi“, a afirmat Shackelford.

Bocăţi din craniu.
Bocăţi din craniu.

Cele mai timpurii evidenţe ale Homo Sapiens moderni din afara Africii sunt fosilele din regiunea Levant din Orientul Mijlociu, de acum 80.000 şi 100.000 de ani.

Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul Naţional de Istorie din Londra, a spus că descoperirea a fost importantă, deoarece demonstrează că oamenii moderni au colonizat Asia cel puţin acum 50.000 de ani: „Confirmă deci, aşteptările studiilor ADN că oamenii moderni erau în sud-estul Asiei cu 50.000 de ani în urmă, din moment ce au ajuns în New Guinea şi Australia peste câteva mii de ani.“

pestera
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite