Filme de colecţie la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul celei de-a unsprezecea ediţia e Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se se va desfăşura în luna iunie la Cluj şi la Sibiu, vor fi proiectate filme realizate de doi dintre autorii care au influenţat istoria cinematografiei, Georges Méliès şi Ernst Lubitsch

TIFF, care se va desfăşura între 1 şi 10 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 13 şi 17 iunie, la Sibiu, aduce în România filmele lui Georges Méliès şi Ernst Lubitsch, într-un an în care filmul mut a revenit cu succes pe ecrane, conform unui comunicat de presă transmis de organizatori.

„Festivalul Internaţional de Film Transilvania le propune cinefililor o călătorie în timp, către începuturile artei care ne fascinează de peste un secol şi în care cineaştii contemporani îşi găsesc inspiraţia. Filmele a doi dintre autorii care au influenţat profund istoria cinematografiei, Georges Méliès şi Ernst Lubitsch, vor avea parte de proiecţii speciale la cea de-a 11-a ediție a festivalului, care va avea loc în perioada 1-10 iunie 2012, la Cluj-Napoca", se arată în comunicat.

La 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Méliès "Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună" va putea fi vizionată, în premieră în România, într-o versiune color restaurată. Una dintre cele mai costisitoare şi dificile restaurări din istoria filmului a fost prezentată pentru prima dată publicului anul trecut, la Festivalul de la Cannes, la 150 de ani de la naşterea artistului. Coloana sonoră poartă semnătura formaţiei Air, care a compus muzica special pentru filmul mut de 16 minute.

Cu acelaşi prilej va fi proiectat şi documentarul „The Extraordinary Voyage", despre povestea filmului lui Georges Méliès. De asemenea, publicul TIFF se va putea întâlni cu strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, şi cu la fiul ei, Lawrence Lehérissey, care vor susţine un Cine-concert Georges Méliès. Un program exclusiv de filme ale cineastului va fi acompaniat live de muzică originală compusă şi cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecţiile de film.

Spectacolul este realizat cu ajutorul Asociaţiei Les Amis de Georges Méliès şi este adus la TIFF în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj.

Pasionat de teatru şi iluzionism, Georges Méliès (1861-1938) a avut o revelaţie când a asistat la o demonstraţie a aparatului fraţilor Lumière, în 1895. Cineastul a încercat să recreeze lumile magice de pe scena de teatru pe ecran, cu ajutorul camerei de filmat şi al montajului, fiind autorul primelor filme fantastice. El a înfiinţat şi primul studio de film din lume, unde a regizat 531 de filme, între 1896 şi 1914. După ce studioul a dat faliment, Méliès a renunţat pentru totdeauna la film.

TIFF 2012 aduce la Cluj şi unul dintre filmele de început ale regizorului Ernst Lubitsch (1892-1947), unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti din istoria cinematografiei: comedia „Die Puppe/ Păpuşa" (1919). Filmul mut care a încântat audienţa începutului de secol XX va avea parte de o proiecţie specială în festival, cu acompaniament live. Bazată pe o poveste de E.T.A. Hoffmann, „Păpuşa" este o farsă amuzantă al cărei protagonist este nepotul timid al unui baron. Pentru a moşteni averea şi a duce mai departe numele familiei, este forţat să ia în căsătorie o fecioară din sat. Însă tânărul se refugiază la mănăstire, unde călugăriţele îl sfătuiesc să ia de soţie o păpuşă mecanică pe care un meşter tocmai o terminase. Păpuşa e stricată din greşeală, iar fiica meşterului (Ossi Oswalda) acceptă să îi ia locul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite