VIDEO Târgul Gaudeamus: Curtea Veche a lansat cinci volume în colecţia „Ştiinţă, spiritualitate, societate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansarea celor cinci volume, la standul Curtea Veche FOTO Eduard Enea
Lansarea celor cinci volume, la standul Curtea Veche FOTO Eduard Enea

Vineri seară, la standul Editurii Curtea Veche au fost lansate cinci volume – de autori români şi străini – ale colecţiei „Ştiinţă, spiritualitate, societate“, în prezenţa lui George Banu, Adrian Cioroianu, Basarab Nicolescu, Petrişor Militaru şi Magda Stavinschi.

Cele cinci lucrări lansate vineri sunt: „Aproape de scenă, George Banu“ de Iulian Boldea şi Ştefana Pop-Curşeu (coord.),  „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor” de Petrişor Militaru, „Melodia secretă” de Trinh Xuan Thuan, „Una şi multiplă” de Mauro Cerutti, „Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring.

Despre fiecare dintre volume a vorbit câte unul dintre invitaţi. Basarab Nicolescu a explicat, pentru început, apariţia acestei colecţii. „A plecat de la ideea că, într-o lume ca cea de astăzi, singura soluţie este dialogul şi-n primul lung dialogul dintre ştiinţă şi spiritualitate, adresându-se, bineînţeles, societăţii. Fără dialog este imposibil de găsit o soluţie pentru criza mondială de astăzi.

Nicolescu a vorbit apoi despe autorul Water Thirring. „Este un foarte mare fizician cuantic, născut în 1927. Am avut şansa să-l cunosc în 1992, la Vatican. Este foarte important felul în care un mare muzician, un umanist reuşeşte să vorbească despre Dumnezeu“, a mai completat Basarad Nicolescu.

Magda Stavinschi a spus câteva cuvinte despre cartea „Melodia secretă“, precizând că este un volum pe care îl vom reciti cu plăcere şi peste ani, deşi vor apărea schimbări în evoluţia tehnică şi ştiinţifică.

Adrian Cioroianu a ţinut un discurs referitor la volumul „Una şi multiplă“, de Mauro Ceruti. „Imaginaţi-vă doi profesori de filosofie a ştiinţei care şi-au pus problema acestui misterios şi din ce în ce mai îmbătrânit continent, Europa. M-am bucurat când am fost invitat să vorbesc despre acest volum, fiindcă am o mare mândrie de a fi european. Această carte dă răspuns lamentaţiei din ce în ce mai prezente în România de astăzi cum că Uniunea Europeană în care am intrat nu mai înseamnă nimic sau că importanţa Europei se află în scădere.“

Limbajul teatral a invadat în subteran limbajul oamenilor de afaceri, al diplomaţilor. Am fost de curând la un eveniment unde nu se vorbea decât despre actorul public, actorul social. Cu atâţia actori, te întrebi cine mai priveşte. George Banu, teatrologul

Teatrologul George Banu, la lansarea volumului „Aproape de scenă, George Banu“, la Târgul Gaudeamus

Teatrologul George Banu, care este şi subiectul unuia dintre volumele lansate vineri seară, „Aproape de scenă, George Banu“, a vorbit la Gaudeamus despre importanţa apropierii de public. „Eu sunt un spectator de mult timp eliberat de teatru, liberat de vanitatea jocului. În ziua de astăzi este nevoie şi de spectatori, nu numai de actori. Limbajul teatral a invadat în subteran limbajul oamenilor de afaceri, al diplomaţilor. Am fost de curând la un eveniment unde nu se vorbea decât despre actorul public, actorul social. Cu atâţia actori, te întrebi cine mai priveşte. E nevoie de spectatori, fiindcă ei sunt într-un fel ecoul scenei, sunt cei care transformă ceea ce se petrece pe scenă într-o rezonanţă dincolo de ea. Scopul este de a apropia actorul de spectator, de a-i transforma într-un cuplu, care se întâlnesc, se cunosc etc. În această carte sunt texte pe care le-am scris eu despre plăcerea de a fi spectator, dar şi despre bucuria oamenilor de a nu fi satisfăcuţi de prestaţia de pe scenă“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite