Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti

Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti

Scriitorul Evgheni Vodolazkin va primi titlul e Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Joi, de la ora 12.00, scriitorul rus Evgheni Vodolazkin va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Ceremonia de decernare va ava loc în sala „Constantin Stoicescu” a Facultăţii de Drept.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o zi înainte, miercuri, de la ora 18.00, în Sala de Consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Evgheni Vodolazkin se va întâlni cu studenţii în cadrul unui dialog cu tema „Laur – de la cunoştere la tăcere” moderat de Madeea Axinciuc şi organizat de Programul de Studii Religioase – Texte şi tradiţii al Universităţii din Bucureşti. 

De asemenea, joi, după ce autorul va primi titlul de Doctor Honoris Causa, acesta va susţine, începând cu ora 18.30, şi o sesiune de autografe la librăria Humanitas Kretzulescu.

Cel mai recent roman al scriitorului rus, „Aviatorul”, apărut în primăvara acestui an la Editura Humanitas Fiction, a devenit la scurt timp bestseller, ocupând şi la recentul Salon Internaţional de Carte din Bucuresţi, Bookfest 2017, prima poziţie în topul editurii.

„Romanul lui Vodolazkin este prilejul unei reflecţii etice legate de valoarea vieţii omeneşti, de căinţă şi de iertare”, a spus  Horia-Roman Patapievici

Evgheni Vodolazkin  s-a născut în 1964 la Kiev, unde şi-a făcut studiile universitare. Este doctor în ştiinţe filologice, specialist în literatura rusă veche. Din 1990 devine cercetător la Institutul Literaturii Ruse (Puskinskii Dom) din Sankt-Petersburg. Este autorul a peste o sută de lucrări ştiinţifice, a contribuit la elaborarea enciclopediei „Cântec despre oastea lui Igor” şi a Bibliotecii literaturii Rusiei Vechi, precum şi a lucrării „Cuvioşii Kiril, Ferapont şi Martinian din Belozersk”. În 1992, la invitaţia Universităţii din München, şi-a aprofundat studiile de medievistică occidentală, ţinând şi cursuri de literatură rusă veche. În 1998 a organizat conferinţa internaţională „Cultura mânăstirească: Orient şi Occident“. În perioada 1998-2002 a fost (cu întreruperi) bursier al Fundaţiei Alexander von Humboldt, desfăşurând o activitate de cercetare şi publicând, în 2000, la München monografia Istoria universală a Rusiei Vechi. Din anul 2012 este redactor-şef al revistei Text şi tradiţie, editată de institutul său. 

În paralel, începe să scrie literatură. Debutează în 2005 cu romanul „Răpirea Europei”. În 2009 publică romanul „Soloviov şi Larionov”, care se bucură imediat de succes, fiind nominalizat la premiile Andrei Belîi şi Bolşaia Kniga (Marea Carte). În 2011 îi apare culegerea de studii şi eseuri „Instrumentul limbii”. În 2012 publică romanul „Laur” (Lavr; Editura Humanitas Fiction, 2014), care devine revelaţia literară a anului 2013 în Rusia, fiind dublu câştigător al Premiului Bolşaia Kniga – Premiul întâi şi Premiul cititorilor – şi câştigător al Premiului Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi). Tot în 2013, romanul a fost nominalizat pe lista scurtă la premiile Naţionalnii Bestseller (Bestsellerul Naţional) şi Russkii Buker (Booker Rus). Publicat în 2016, „Aviatorul” (Aviator; Humanitas Fiction, 2017) s-a aflat pe lista scurtă a principalelor premii literare din Rusia, câştigând un dublu Bolşaia Kniga - Premiul al doilea şi Premiul cititorilor, Locul al treilea. Romanele lui Evgheni Vodolazkin sunt în curs de traducere în peste treizeci de ţări.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările