Scriitorul Cristian Fulaş, turneu de promovare dedicat romanului „După plâns“. Care este programul evenimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între 16 şi 23 mai, Cristian Fulaş va susţine un turneu de promovare dedicat celui mai recent roman al său, „După plâns”, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, şi în format digital. Astfel, autorul îşi va întâlni cititorii din Sibiu, Braşov, Bucureşti şi Iaşi, conform programului de evenimente.

Scriitorul Cristian Fulaş îşi va întâlni cititorii în patru oraşe din ţară: Sibiu, Braşov, Bucureşti şi Iaşi, unde va vorbi despre romanele sale, „După plâns”, respectiv „Fâşii de ruşine”, publicate la editura Polirom. 

„«Fâşii de ruşine» este o carte a dependenţei, dar e o reuşită mai ales în măsura în care îşi depăşeşte aceste contururi, fără a le şterge. Ceea ce o face specială este modul în care este asumată. În această privinţă, miza acestui destin este una literară, nu factuală. Personajul se salvează, dacă o poate face, prin scris. Echilibrul de acolo vine, înţelegerea şi acceptarea propriului destin tot de acolo. Abia mutat în text, traseul sinuos al eroului capătă sens şi mai ales admite posibilitatea ca la capătul lui să se afle o lumină. 

Redempţiunea nu e aşteptată sub forma unei «rezolvări» clinice a dependenţei, fapt, la urma urmelor, secundar; ea vine (sau nu) în măsura în care acesta, fiind şi scriitor, va reuşi să stoarcă din ceea ce trăieşte seva unei naraţiuni ritmate, tensionate, sacadate, dar care să transforme întreaga depresie prelungită într-o izbîndă... nu spun estetică, ci discursivă. Şi mă feresc să discut despre o «salvare prin estetic» pentru că resortul acestui text nu e unul estetic, ci unul existenţial.” (Bogdan Creţu)

Un interviu cu scriitorul Cristian Fulaş, despre „Fâşii de ruşine”, poate fi citit aici. 

După plâns

Există călătorii spre capătul nopţii, dar la fel de bine există călătorii spre capătul zilei, care nu încetează niciodată să înceapă sau să se termine şi care au ca scop, dacă asta vreodată a fost un scop, viaţa. La fel e şi După plâns: o carte despre un om singur într-o lume de oameni singuri, un solilocviu despre neputinţa de a mai vorbi atunci cînd toate cuvintele sînt greşite. 

Ce nu transpare însă în tot acest amestec de text şi joc narativ e posibilitatea recreării unui cîmp social. Pentru că, dacă în dependenţă se pierde ceva cu adevărat – un lucru aproape imposibil de recuperat –, exact apartenenţa la orice societate e acest lucru. Morgana oricărui dependent, după ce a renunţat la alcool sau droguri, constă în apartenenţa la un cîmp social, la un grup, la o formă de normalitate. Personajul cărţii nu are nume pentru că şi-a pierdut posibilitatea oricărui nume, în cădere şi-a pierdut pînă şi identitatea. Iar în lipsa numelui totul poate fi spus, totul e posibil şi, în acelaşi timp, imposibil, textul literar e viaţă şi viaţa e text literar şi orice limită se şterge înainte de a exista.

(Foto: Facebook)

Cristian Fulaş_foto_facebook.com/anavgallery/

„«După plâns» nu este o carte ca oricare alta, ci o texterapie, o formă narativă de o intensitate aparte, care surprinde cu mare acuitate sinuosul drum al revenirii la sine parcurs de naratorul personaj. Sofisticat şi inteligent, romanul lui Cristian Fulaş spune povestea unui Orfeu contemporan scufundat în Infernul generat de propriile slăbiciuni, dar capabil să descopere, prin scris, o cale de ieşire şi de regăsire.” (Carmen Muşat)

Programul turneului 

Sibiu: Joi, 16 mai, ora 18.00, Librăria „Constantin Noica” (Nicolae Bălcescu 16)

Lectură publică & Şedinţă de autografe

Cristian Fulaş, După plâns (Polirom, 2019)

Vor vorbi, alături de autor: Constantin Necula, Holger Lux, Andrei Terian

Braşov:  Vineri, 17 mai, ora 18.00, Librăria Humanitas Braşov (Piaţa Sfatului 16)

CenaKLUb Tiuk (nr. 124)

Lansarea romanului După plâns de Cristian Fulaş (Polirom, 2019)

Invitat special: Cătălin Stanciu- Moderator: Mihail Vakulovski

Bucureşti: Luni, 20 mai, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta 38)

Lectură publică & Şedinţă de autografe

Cristian Fulaş, După plâns (Polirom, 2019)

Vor vorbi, alături de autor: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca

Proiecţie de film „După plâns”. Ecranizarea romanului omonim semnat de Cristian Fulaş- Regizor: Andrei Păcuraru- Producător: Ina Sorescu

Iaşi: Joi 23 mai, ora 13.15, Colegiul Naţional Iaşi

Atelier de scriere creativă cu Cristian Fulaş

Joi, 23 mai, ora 17.00, Librăria „Orest Tafrali” (UAIC, corp A, parter)

Romanele „Fâşii de ruşine” şi „După plâns” în dezbatere la Clubul de lectură Alecart

Prezintă: Andrada Strugaru, Viviana Gheorghian, Tamara Bivol- Moderează: Nicoleta Munteanu

Cristian Fulaş, născut la 3 iulie 1978, Caracal, a absolvit Litere, apoi Studii Aprofundate de Teoria Literaturii. Debutează în 2015 cu Fâşii de ruşine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut; Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”; Premiul revistei Accente; nominalizat la Premiile USR pentru debut; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iaşi). 

Imagine indisponibilă

Fragmente din roman s-au tradus în franceză, italiană, germană, engleză, bulgară, croată, suedeză, maghiară. În 2015 publică Jurnal de debutant (Editura Tracus Arte), iar în 2016 După plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books; nominalizat la Premiul Cartea Anului al Ziarului de Iaşi). A tradus aproximativ cincizeci de titluri din engleză, italiană şi franceză, printre care amintim: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Vorbeşte-le despre bătălii, regi şi elefanţi (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Aplicaţii clinice ale psihoterapiei Gestalt (Gianni Francesetti, Michela Gecele, Jan Roubal), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé). Din 2016 este organizatorul principal al festivalului internaţional Lofest din Bucureşti. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoşi şi cei buni (2017) şi romanul Fâşii de ruşine (2018).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite