Scandal în sânul scriitorilor. Manolescu e convins că puciştii nu au nicio şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu (foto) are ca adversari doi
scriitori pe care i-a debutat, i-a sprijinit şi care acum sunt amândoi „caţavenci“: Florin
Iaru şi Cristian Teodorescu
Nicolae Manolescu (foto) are ca adversari doi scriitori pe care i-a debutat, i-a sprijinit şi care acum sunt amândoi „caţavenci“: Florin Iaru şi Cristian Teodorescu

Noi dezvăluiri în conflictul care-a dat în clocot din Uniunea Scriitorilor din România au fost făcute pe 22 martie, într-o întâlnire cu jurnaliştii, de preşedintele în funcţie Nicolae Manolescu, care i-a definit pe protestatari ca fiind nişte „derbedei“, „huligani“ şi „scandalagii“. Azi 23 martie, de la ora 13.00, prozatorul Cristian Teodorescu este invitat la Adevărul Live, pentru a-şi susţine punctul de vedere, într-o discuţie cu Florin Ghioca.

La întâlnirea de azi de la sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR), alături de preşedintele Nicolae Manolescu au fost prezenţi cei care-i stau alături în conducerea uniunii de creaţie, nume care sunt unul din principalele motive de furie ale contestatarilor: scriitorii Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, criticul literar Daniel Cristea-Enache, precum şi avocata care reprezintă oficial Uniunea. În sală, pe lângă jurnalişti, erau prezenţi mulţi scriitori, veniţi să-şi arate susţinerea faţă de conducerea pe care-o consideră legitimă a Uniunii Scriitorilor. I-am observat pe poeţii Nicolae Prelipceanu, Marian Drăghici şi Liviu Ioan Stoiciu, pe prozatorul Florin Toma, pe criticii literari Gabriel Dimisianu şi Răzvan Voncu.

Un prim motiv de mirare al jurnaliştilor mai puţin familiarizaţi cu conflictul putea fi următorul: dacă puciştii susţin că ei sunt adevărata conducere a Uniunii Scriitorilor, atunci de ce nu organizează ei această conferinţă de presă, în sediul Uniunii pe care susţin că o păstoresc acum (e vorba, din punctul lor, de vedere de aceeaşi Uniune a Scriitorilor, nu de vreo „aripă“, „dizidenţă“, „fracţiune“, „sciziune“ sau altceva de acelaşi gen)? În realitate, aşa cum a dezvăluit Nicolae Manolescu, mulţi dintre ei nu au mai trecut pe la sediu sau pe la filiale de vreo zece ani de zile, acolo unde, în mod normal, ar fi trebuit să se implice în proiecte şi, eventual, să declanşeze procesul de reformă. Liderul USR specifica acest lucru pentru că, în mod normal, aşa trebuia făcută contestarea, prin mecanismele existente în interiorul uniunii de creaţie, iar apoi aşteptate alegerile din 2018, când se puteau prezenta cu o nouă platformă-program.

Florin Iaru: „Să mori în chinuri“

În loc de asta, aşa-zisa adunare generală din weekend a fost precedată de o serie de invective şi injurii fără precedent în istoria culturii române (Manolescu spune că nu a întâlnit aşa ceva nici în revistele lui Eugen Barbu şi Vadim Tudor, „Săptămâna“ şi „România Mare“, dar a uitat organul legionar interbelic „Sfarmă-Piatră“). În deschiderea întâlnirii, de altfel, Manolescu şi Cristea-Enache au citit, spre deplina edificare a celor prezenţi, extrase din astfel de atacuri suburbane, în mod uluitor cea mai mare parte dintre ele fiind publicate sub semnătură, nu doar pe reţele sociale. Din păcate, toate sunt ireproductibile într-o publicaţie serioasă.

Majoritatea aparţin lui Florin Iaru, apărute fiind în revista online catavencii.ro, dar şi unor Adrian Suciu şi Claudiu Komartin. Definirea cea mai frecventă a lui Nicolae Manolescu, în textele puciştilor, este cea de „cadavru intrat în putrefacţie“, dar apogeul este atins de Florin Iaru atunci când afirmă că-i doreşte directoarei economice a USR, doamna Pahonţu, „să moară în chinuri“. Una din caracteristicile discursului puciştilor, al celor tineri dar şi mai puţin tineri, este fascismul intergeneraţional (age-ismul), memorabilă fiind următoarea replică a lui

Adrian Suciu: „Diferenţa dintre noi şi ei este că nouă ni se mai scoală, iar lor nu“.

Pac la Curtea de Conturi!

Acesta este şi principalul răspuns la acuza protestatarilor că Manolescu nu comunică cu ei, nu dialoghează, este inflexibil etc. Preşedintele USR spune că nu a avut cum şi cu cine.

„Nu poţi să întinzi o mână decât unei alte mâini întinse, nu uneia care ţine un ciomag”, s-a exprimat Răzvan Voncu.

La întrebarea unei jurnaliste „cum s-a ajuns aici“, Manolescu a fost ferm: „noi nu am ajuns nicăieri, doar am primit permanent atacuri“.

„Nu este un conflict între două părţi. Este vorba de unii care stau liniştiţi în casă, şi de alţii care tăbară peste ei, fără a respecta nicio legalitate“, a spus şi vicepreşedintele Gabriel Chifu. „Atunci când o femeie este bătută cu pumnul pe stradă, unii se întreabă dacă nu are şi bărbatul dreptate. Niciodată nu poţi avea dreptate să dai cu pumnul într-o femeie“, s-a exprimat plastic şi cunoscutul critic literar Alex. Ştefănescu.

La rândul său, vicepreşedintele Varujan Vosganian, reamintind că este pentru prima oară în istoria României când o uniune de creaţie are un vicepreşedinte fost ministru al Economiei şi Finanţelor, a spus că bugetul fiecărui an este prezentat detaliat la sânge, cu ajustări şi rectificări, astfel încât obiecţiile puciştilor cu privire la modul în care e cheltuit banul public nu au sens.

Asta în condiţiile în care, tot azi, „noua Conducere“ (sic) a făcut o sesizare Curţii de Conturi, practic un denunţ, cerând verificarea operaţiunilor financiare ale USR: „ Pentru a putea prelua gestiunea Asociaţiei Uniunea Scriitorilor din România, organizaţie non-profit de utilitate publică, beneficiară a unor importante alocaţii din fonduri publice; Având în vedere împrejurarea că, în conformitate cu informaţiile noastre, Curtea de Conturi a României nu a efectuat în ultimii 10 (zece) ani niciun control asupra modului în care Asociaţia Uniunea Scriitorilor din România a gestionat importantele resurse bugetare care i-au fost alocate, Respectuos vă rugăm să dispuneţi măsurile legale pentru a putea cunoaşte, atât noi cât şi opinia publică, modul în care Asociaţia Uniunea Scriitorilor din România a gestionat banii publici în perioada scursă până la preluarea mandatului de către noua Conducere“ (excesul de majuscule aparţine strict celui care-a redactat comunicatul din partea puciştilor, probabil Florin Iaru).

Din 22, jumătate sunt şefi

Manolescu, împreună cu avocata Uniunii, a detaliat astăzi toate aspectele legale, arătând că solicitările „noii Conduceri“ (pe care a definit-o ca pe o „ficţiune“) nu au bază juridică. Uniunea Scriitorilor este exceptată de la prevederile legii de înfiinţare a asociaţiilor (mai exact OG 26/2000, pe care-o invocă contestatarii), fiind o asociaţie de interes public, înfiinţată prin decret de stat, în anul 1949, astfel toată argumentaţia puciştilor pentru convocarea Adunării Generale nu rămâne în picioare.

De altfel, la acea „Adunare“ de sâmbătă (la care Manolescu şi Consiliul Director nu a împiedicat pe nimeni să participe), s-au prezentat doar 22 de persoane, iar 6 cu mandat de reprezentare (lucru nestatutar), care au ales 11 funcţii de conducere. Dintre aceşti 28, a dezvăluit Manolescu, o treime nu erau şi nu au fost niciodată membri ai Uniunii, dar s-au înscris în aşa-zisul Grup de Reformă (dintre cei peste 40 de scriitori anunţaţi iniţial ca membri, mulţi s-au retras, pentru că fuseseră înscrişi fără să fie întrebaţi). În mod statutar, însă, voturile pentru conducerea Uniunii (care are aproximativ 2800 de membri) se fac mai întâi în filiale, care-şi deleagă reprezentanţii la Adunarea Generală (or, toţi cei 28 de pucişti sunt bucureşteni!).

Şi mai amuzant este cazul lui Dan Mircea Cipariu, unul dintre cei mai vocali contestatari ai Uniunii şi ai actualului statut, care-a făcut parte din conducerea USR post-2013 şi a participat la toate şedinţele de redactare a statutului pe care acum îl contestă. Cipariu a fost contracandidatul lui Manolescu la preşedinţie în 2013, a pierdut atunci la o diferenţă destul de mare, şi-a recunoscut înfrângerea, dar ulterior a cerut instanţei (proces aflat pe rol) să-l numească preşedinte al Uniunii, până la noi alegeri, „cu drept de semnătură asupra banilor“!

Astăzi, 23 martie, de la ora 13.00, prozatorul Cristian Teodorescu este invitat la Adevărul Live, pentru a-şi susţine punctul de vedere, într-o discuţie cu jurnalistul Florin Ghioca.

Într-o postare de pe pagina sa de facebook, Cristian Teodorescu reacţionează la decizia de excludere a sa din USR pronunţată ieri de Nicoale Manolescu şi comisia abilitată:

"Dl Nicolae Manolescu ne dă dreptate, fără să vrea", spune Cristian Teodorescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Nu ştiu cine îl sfătuieşte pe dl Nicolae Manolescu, dar îl sfătuieşte prost. Iar dacă nu-l sfătuieşte nimeni, ci a reacţionat de unul singur la comunicatul nostru, a făcut-o ignorînd pînă şi statutul după care a fost ales. În loc să vadă dacă nu cumva noi, aceştia puţini, avem dreptate, a anunţat într-un interviu că vom fi daţi afară din Uniune la şedinţa de azi a Consiliului USR. Ştiam că asemenea lucruri se supun la vot, nu că preşedintele anunţă dinainte ce va face Consiliul.

Dl Nicolae Manolescu se face că nu ştie că această Adunare Generală Extraordinară a fost organizată după toate regulile prevăzute de lege. Iar dacă nu ştie, cu atît mai trist pentru cei care se lasă conduşi de domnia-sa. Dl Nicolae Manolescu vrea să inducă scriitorii şi opinia publică în eroare cu afirmaţia sa, că „ne-am fi ales între noi”. Am făcut Adunarea Generală Extraordinară potrivit prevederilor legii, nu aşa cum susţine dl Nicolae Manolescu, că am fi făcut-o ilegal.

Dacă dl. Nicolae Manolescu nu ştie legile sau le aplică aşa cum îi convine, acesta nu-i un argument să susţină neadevăruri despre noi. Că încearcă să minimalizeze iniţiativa noastră îl priveşte. Dar cînd serveşte scriitorilor şi opiniei publice neadevăruri despre noi, dl Nicolae Manolescu nu face decît să justifice acţiunile noastre şi încercarea pe care o facem de a reforma Uniunea Scriitorilor", mai precizează Cristian Teodorescu.

Citeşte şi:

Război între scriitori: conflictul din Uniune intră într-o fază, pentru ambele părţi, foarte urâtă

Puci la Uniunea Scriitorilor. Azi, puciştii au fost excluşi din USR de liderul Nicolae Manolescu

Noul „preşedinte“ al Uniunii Scriitorilor a fost deja exclus de Nicolae Manolescu. „Puciştii“ se vor duce cu actele la Tribunal

Cristian Teodorescu îi răspunde lui Nicolae Manolescu: „Aşteptăm cât se poate de relaxaţi ce va decide tribunalul“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite