Regina Maria: „Vai, de ce nu sunt eu rege?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc marţi, începând cu ora 19.00, o întâlnire dedicată „Jurnalului de război al reginei Maria”, la care vor lua parte Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu şi Gabriel Liiceanu.

Un volum realizat cu sprijinul Arhivelor Naţionale ale României şi publicat recent la editura Humanitas, „Jurnalul de război al reginei Maria. 1916-1917” readuce în prim-plan o personalitate a istoriei României, care relatează evenimetele Primului Război Mondial, dintr-o perspectivă personală.

„Ce dimineaţă frumoasă, cât de tăcut şi de liniştit e totul, dar eu ştiu că va fi război. Război! Soarele străluceşte şi va fi război! Vai, de ce nu sunt eu rege? M-aş duce peste tot, aş vedea totul, aş vorbi cu soldaţii şi aş rămâne printre ei până ar ajunge să mă adore şi ar pleca bucuroşi la luptă în numele meu - aş fi o realitate în rândurile lor, nu un nume!”, scria regina Maria.

„Aş vrea să fiu eu rege - poate aş fi un rege rău, dar n-aş îngădui să se spună minciuni pe seama mea, i-aş obliga pe toţi să-şi facă datoria de dimineaţa până seara, cu cuvinte aspre şi fapte şi mai aspre dacă ar fi nevoie - nu e vremea să ezităm sau să încercăm experienţe, e vremea pentru acţiune, acţiune fără ocolişuri, clară, hotărâtă! Orice ezitare şi lipsă de vlagă pun în primejdie ţara”, mai scria ea în paginile caietului său.

Conform declaraţiilor istoricul Lucian Boia, îngrijitorul ediţiei, volumul de faţă „reproduce textul integral al însemnărilor reginei Maria din perioada Primului Război Mondial, din care doar mai puţin de jumătate au fost preluate în memoriile sale, «Povestea vieţii mele». În plus, chiar fragmentele preluate, de regulă fără mari modificări, au fost supuse, totuşi, unei «autocenzuri», explică el.

Ziua intrării României în război, 14/27 august 1916,  este ziua când regina Maria începe să-şi ţină jurnalul.

„Titlul <Jurnal de război> ne aparţine”, explică Lucian Boia. „Uniforma albă de infirmieră în care a apărut în toţi aceşti ani ar putea lăsa impresia unui efort, desigur demn de elogii, dar de ordin aproape exclusiv «sanitar» şi umanitar. În fapt, regina intervine în toate resorturile războiului. Chiar dacă nu avea nici o calitate oficială în dirijarea treburilor publice (nu era regină domnitoare, ci doar soţie de rege), a jucat un rol deloc neglijabil în orientarea generală a României în preajma şi în timpul războiului. Într-un anume sens, a fost războiul ei”, precizează istoricul.

Primul volum al Jurnalului de război se încheie în preajma marilor bătălii din vara anului 1917, şi va fi urmat de alte două, se arată într-un comunicat al editurii Humanitas.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite