Portretele unei epoci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albumul „Rubens. Viaţa şi opera” va fi distribuit împreună cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la preţul de 12,99 lei. Volumul face parte din colecţia „Pictori de geniu“ şi este publicat de Editura Adevărul în colaborare cu Editura Giunti din Florenţa.

Evoluţia artei şi multiplele preocupări ale pictorului Peter Paul Rubens se reflectă în portretele sale. Le regăsim de-a lungul întregii creaţii, de la autoportretele de tinereţe la cele din ultimii ani de viaţă. Singur sau împreună cu prietenii, în timpul şederii în Italia, împreună cu prima sa soţie, Isabela Brandt, cu Hélène Fourment, cea de a doua soţie.

Fiecare etapă a vieţii, fiecare călătorie în străinătate cu misiuni diplomatice se soldează cu portrete, care schiţează un adevărat tablou al epocii.

Strălucitoare, îmbinând caracteristicile reprezentării oficiale cu capacitatea de caracterizare psihologică a modelului, ele trasează drumurile artistului prin Europa.

„Ducele de Lerma pe cal", una dintre primele sale capodopere, este realizată în Spania, pe „Niccolo Pallavicino" îl pictează la Genova, cu aproximativ un an mai târziu, cu „Brigida Spinola Doria", din 1606, arta sa portretistică se dovedeşte de neegalat. Singurul care îi va sta aproape, în acelaşi secol, va fi Van Dyck, colaboratorul său şi, mai târziu, celebrul pictor al aristocraţiei engleze.

Numărul portretelor creşte în ultima perioadă a vieţii, când modelul preferat devine Hélène Fourment. Cu pălărie sau fără, în interior sau în peisaj, singură sau însoţită de fiii săi, ea întruchipează idealul de frumuseţe al artistului.

Măiestria şi gingăşia reprezentării situează aceste portrete deasupra celor realizate pentru potentaţii vremii, cum ar fi Maria de Medici sau arhiducele Albert de Austria.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite