Gabriel Liiceanu, despre noua carte a lui Mircea Cărtărescu: „E cea mai importantă lansare din ultimii 25 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Liiceanu, Lidia Bodea  şi Mircea Cărtărescu, la standul Editurii Humanitas  FOTO&VIDEO Florin Ghioca
Gabriel Liiceanu, Lidia Bodea  şi Mircea Cărtărescu, la standul Editurii Humanitas  FOTO&VIDEO Florin Ghioca

O afluenţă uriaşă de public, compus din sute de persoane, a întâmpinat sâmbătă, la Târgul de Carte Gaudeamus, lansarea celei mai noi cărţi a lui Mircea Cărtărescu, romanul „Solenoid“.

Sâmbătă, Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas, nu şi-a drămuit superlativele, spunând că avem de-a face cu „una dintre marile cărţi ale literaturii lumii“. Romanul era aşteptat în urma celor trei lecturi publice pe care autorul le-a susţinut la Librăria Humanitas Cişmigiu pe parcursul ultimilor doi ani.

Liiceanu: „Et in Arcadia ego“

Atât Lidia Bodea, cât şi Gabriel Liiceanu, principalii editori ai cărţii, au mărturisit că le sunt prea sărace cuvintele pentru a descrie efectul copleşitor pe care cartea l-a avut asupra lor. Lidia Bodea a fost primul cititor al cărţii (şi unul din principalii sfătuitori ai autorului în procesul editorial), iar Gabriel Liiceanu – care a cerut permisiunea de a citi public scrisoarea pe care i-a trimis-o lui Cărtărescu imediat după terminarea lecturii – cel de-al doilea. Tonul superlativelor a fost dat de Gabriel Liiceanu, care a spus, la modul cel mai serios, că-şi va adăuga de-acum înainte pe cartea de vizită „Am citit Solenoid“ (ca parafrază după „Et in Arcadia ego“).


În opinia lui Liiceanu, lansarea aceasta a fost cea mai importantă din cei 25 de ani de existenţă ai editurii pe care o conduce, pentru că avem de-a face cu una dintre marile cărţi ale literaturii universale, cu ceva care nu s-a mai scris până acum. O carte a condiţiei umane, „Solenoid“ face parte dintre acele texte după lectura cărora cititorul nu mai poate rămâne acelaşi, texte care-ţi taie, cum s-ar zice, viaţa în două (aşa cum se întâmplă după lectura lui Homer, Kant sau Heidegger, a specificat filosoful).

liiceanu lansare cartarescu gaudeamus FG

Cărtărescu: „Sunt un om normal, chiar şters“

cartarescu gaudeamus FG

Mai modest, autorul a preferat să nu vorbească direct despre acest nou „copil“ al său (a cărui geneză, într-un ritm de scris susţinut, a avut loc de-a lungul ultimilor 5 ani) şi să afirme că, de fapt, este un om obişnuit, normal, care însă scrie foarte uşor, îşi dă seama că mult mai uşor decât le este cititorilor să-l citească. Cărtărescu a ţinut să mulţumească celor fără de care altfel nu ar exista: în primul rând publicului, apoi editurii Humanitas, al cărei profesionalism exemplar a făcut posibilă apariţia cărţii într-un timp record. Atunci când scria, sub presiune, ultimul capitol al cărţii, autorul nu era deloc sigur că aceasta va putea apărea la timp, ceea ce a presupus un efort uriaş din partea editurii.

Alături i-a stat Lidia Bodea, inclusiv cu alegerea dintre cele cam 200 de variante de titlu, “Solenoid” fiind de la bun început una dintre soluţiile agreate de amândoi. Cărtărescu a recomandat citirea cărţii (o carte grea la propriu şi la figurat, de peste 800 de pagini) pe îndelete (obicei pe care nu prea îl mai avem acum), câte un capitol pe seară, timp de câteva luni: “Ideal ar fi s-o citiţi în tot atât timp în cât am scris-o eu,  adică în cinci ani de zile. Dar nici asta nu pot să vă cer”. În final, Gabriel Liiceanu a ţinut să-l corecteze pe scriitor, spunând că nu este un om normal cineva care oferă editurii 900 de pagini de text, scrise de mână pe caiete studenţeşti, fără nicio ştersătură.

Citeşte şi: VIDEO „Anomaliile“ lui Mircea Cărtărescu. Scriitorul a citit ieri din noua sa carte, la Librăria Humanitas Cişmigiu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite