Ce cărţi vom citi în 2017. Nicolae Breban îşi publică autobiografia „Viaţa mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2017, editurile pregătesc noi titluri de autori celebri, printre care „Femeia cu părul roşu“, de Orhan Pamuk, „Pur şi simplu despre muzică“, de Haruki Murakami şi „Contraviaţă“, de Philip Roth.

Corespondenţa lui Cehov, în două volume,  o carte de Bruce Springsteen,„Born to Run“ sunt alte titluri de referinţă care vor apărea în 2017 în cadrul Bibliotecii Polirom,alături de noi volume în serii de autor consecrate, precum Orhan Pamuk („Femeia cu părul roşu“), Haruki Murakami („Pur şi simplu despre muzică“) şi Philip Roth („Contraviaţă“).

„Contraviaţă“ a americanului Philip Roth, veşnic candidat la Nobel, a fost recompensat cu prestigiosul National Book Critics Circle Award. La treisprezece ani după evenimentele din „Viaţa mea de bărbat“, Nathan Zuckerman trăieşte calvarul unei boli de inimă care-i impune o medicaţie greu de suportat, dar şi unicul său efect secundar: impotenţa. Pentru Nathan, totul devine contraviaţă, iar romanul său, „o călătorie printre conversaţii despre iudaism şi sionism, natura personalităţii umane, lupta pentru viaţă, fantezie şi sex”. „Contraviaţa“ este un roman despre oameni care încearcă din răsputeri să-şi împlinească visurile, oameni care uneori, ca să reuşească, sînt în stare să-şi rişte viaţa.

Editura Nemira

În colecţia Nautilus SF&Fantasy vor apărea cele două volume din partea a treia a seriei Outlander - Cercul de piatră. Ele continuă povestea lui Claire Fraser care ajunge în Scoţia secolului al XVIII-lea unde trăieşte o nemuritoare poveste de dragoste, printre intrigile şi luptele de putere ale epocii.

Seria de autor dedicată fraţilor Strugaţki continuă cu romanele Lunea începe sâmbăta şi Picnic la marginea drumului.

Totodată vom începe seria Revelation Space, de Alastair Grey, un space-opera despre pericolele călătoriei în spaţiu.

În colecţia Babel de literatură universală vor apărea Floarea albastră, de Penelope Fitzgerald, despre viaţa faimosului poet Novalis, şi Zeii tangoului, de Carolina De Robertis, o poveste emoţionantă despre pasiunea pentru tango a unei tinere de 17 ani. 

În colecţia Yorick de arte ale spectacolului vor apărea volumele Teatrul asupriţilor, de Augusto Boal, o traducere în premieră în România a cărţii-canon despre teatru ca practică socială, şi o ediţie nouă şi adăugită Bricabrac, scrisă de regizorul Lucian Pintilie, un document extraordinar despre culisele teatrului şi filmului. 

La editura Nemi pentru copii, în 2017 vor apărea 3 volume din seria Cum să-ţi dresezi dragonul, o serie cunoscută şi îndrăgită în toată lumea de copii. Va începe şi seria de autor Michael Morpurgo, unul dintre cei mai buni povestitori ai timpurilor noastre, cu romanul Proscrisul

Scrisori către Monica Lovinescu

image

Printre cele mai importante titluri care vor apărea, la Humanitas,  în primele luni ale lui 2017 sunt „O inima inteligentă“ de Alain Finkielkraut şi „Istoria omenirii“ de Hendrik Willem van Loon şi Robert Sullivan.

De asemenea, va fi publicată cartea „Însemnările unui diplomat de altădată în România, 1916–1920“ de Contele de Saint-Aulaire „În tot cursul carierei sale, contele de Saint-Aulaire a ţinut un jurnal, scris cu erudiţie şi talent, plin de evocări pitoreşti despre vremuri astăzi cu totul apuse. Acestor însemnări Saint-Aulaire le-a adăugat fragmente din rapoartele sale oficiale, spre a constitui în cele din urmă volumul de memorii publicat de el la adânci bătrâneţi, cu puţin înainte de moarte. Sentimentele de ataşament fierbinte ale lui Saint-Aulaire pentru ţara noastră surprind şi astăzi. Nu credem ca numeroşii străini ce au trecut sau au trăit pe meleagurile noastre să-şi fi exprimat aceste sentimente mai intens decât membrii Misiunii Franceze, care, între 1916 şi 1918, au împărtăşit la Iaşi durerile şi speranţele poporului român“, spune Mihai Dim. Sturdza.

Volumul „Scrisori către Monica (vol. II) 1951–1958“, de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu va fi publicat tot de Editura Humanitas.  „O mamă îi scrie aproape zilnic fiicei sale, pe care nu ştie dacă o va mai întâlni vreodată. Suntem în România, în deceniul cel mai cumplit al comunismului, în anii ’50 ai secolului trecut. Asistăm la stricarea din temelii a vechii lumi, la teroare, mizerie, umilire. Scrisorile îi sunt adresate Monicăi Lovinescu, la Paris.Dragostea maternă dă un lirism concentrat unora dintre fraze, iar primejdia le dă dramatismul. Sfârşitul mamei (în închisoare, aruncată la groapa comună), presimţit printre rânduri, le dă tragismul. Până la urmă, expeditoarea şi fiica ei devin asemenea eroinelor de tragedie greacă. Şi totuşi, o rază de speranţă: fiica depărtată, Monica, îşi trăieşte marea dragoste. Scrisorile mamei îl acceptă pe noul fiu, care va veghea în locul ei: Virgil Ierunca. Splendid traduse din franceză de Gabriela Creţia, selectate, explicate şi editate impecabil de Astrid Cambose, scrisorile din acest volum sunt în acelaşi timp un document istoric şi un document uman“, spune Ioana Pârvulescu.

„Noaptea de foc“ de Eric-Emmanuel Schmitt va apărea în seria de autor de la Humanitas Fiction.  La vârsta de douăzeci şi opt de ani, Éric-Emmanuel Schmitt face o călătorie în Sahara împreună cu un prieten regizor, pentru a scrie un scenariu despre marele mistic Charles de Foucauld. În timpul expediţiei, se rătăceşte de grupul de excursionişti şi de ghidul tuareg şi rămâne, pentru o noapte, singur în imensitatea muntelui Hoggar. Deşi lipsit de mâncare şi de apă, în frigul nopţii deşertice, nu se teme, ci simte cum se deşteaptă în el o forţă arzătoare care-i dă încrederea că nu e totul pierdut şi puterea să se întoarcă nevătămat, după un urcuş ca o cursă a supravieţuirii, în acelaşi timp real şi simbolic. Astfel, occidentalul, intelectualul, filozoful raţionalist convins că oamenii sunt doar praf de stele în mijlocul universului infinit îşi vede zdruncinate toate certitudinile: de ce să nu dea focului pe care l-a trăit ca pe o imensă împăcare, libertate şi bucurie salvatoare numele de Dumnezeu?

Firmanul orb de Ismail Kadare apare, în primele luni din an, în colecţia Raftul Denisei. În puternicul Imperiu Otoman teroarea e cuvântul de ordine, manifestată în toate formele sale – de la violenţa direct exercitată la variantele sale mai subtile: suspiciunea şi nesiguranţa, căci hotărârile sultanului sunt întotdeauna imprevizibile, şi chiar şi cel mai aprig torţionar se poate converti pe neaşteptate în victimă. La graniţa dintre real şi fantastic, nuvelele din Firmanul orb îl dezvăluie pe Ismail Kadare din cele mai puternice naraţiuni ale sale.

Tot în colecţia Raftul Denisei, în primele două luni ale anului, vor apărea „Casa de lângă lac“ de Kate Morton, „Gorsky“ de Vesna Goldsworthy şi „Ce se întâmplă în iubire“ de Alain de Botton.


 

scriitor vintila horia arhiva familie vintila

Editura Vremea continuă să publice titluri de Vintilă Horia, după „Trilogia exilului“: „Jurnalul sfarsitului de ciclu“, „Un mormânt în cer“ şi eseul „Crucea“.

Jurnalul sfarsitului de ciclu, de Vintilă Horia

image

Un mormânt în cer, roman de Vintilă Horia

Crucea, eseu de Vintilă Horia

Seria de autor George Potra - Din Bucureştiul de ieri

Constantin Ghika, 33 de ani în România

 De la  1 ianuarie, Editura Cartea Românerască este administrată de Editura Paralela 45, care va publica autori consacraţi: Matei Vişniec (Opera dramatică , volumele 1-2),  Mihaela Miroiu (Cu mintea mea de femeie), Medeea Iancu (delacrois este tabu: suita românească), Marian Ilea (Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise), Eugen Negrici ( Expresivitatea involuntară).

image

De asemenea, la Polirom vor apărea:   „Viaţa mea“, de Nicolae Breban şi „Adevărul, mai frumos decât legenda“, de Ion Dichiseanu.După povestea de iubire cu Sara Montiel, Ion Dichiseanu ne istoriseşte alte episoade din viaţa sa, de la copilăria petrecută la Adjud, alături de cei opt fraţi, pînă la anii de şcoală, izbucnirea războiului şi perioada petrecută în lagărul austriac. Cînd americanii eliberează Salzburgul, familia lui se întoarce în România ocupată de ruşi, iar adolescentul Ion are diverse slujbe înainte de a fi transferat la Bucureşti, la Uzinele „23 August”. Urmează anii de Politehnică şi de IATC, armata şi cutremurul din 1977, după care autorul ne delectează cu întîmplări de la repetiţii sau de pe platourile de filmare la Antoniu şi Cleopatra, Post restant, Porto Franco, Tudor, Oedip rege, din călătoriile sale pe toate meridianele globului şi alături de vedete precum JeanPaul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andrews. „Peste aceste amintiri, dar şi peste cele pe care nu le-am putut cuprinde aici, nu va cădea niciodată cortina!”, ne spune actorul Ion Dichiseanu.

O altă apariţie editorială importantă este „Opere IV. Varia“, de Gellu Naum,  ediţie îngrijită de Simona Popescu, Sebastian Reichmann şi Dan Stanciu. După integrala poetică, proza suprarealistă şi teatru, ediţia de referinţă a operei lui Gellu Naum ajunge la final. Ultimul volum, al patrulea, reuneşte texte de tinereţe – cum ar fi textul polemic Inventatorii banderolei, Sicriul irespirabil, compus, împreună cu Gherasim Luca, ca un cadavre exquis, sau Spectrul longevităţii şi 122 de cadavre, scrise în colaborare cu Virgil Teodorescu –, manifeste şi corespondenţa sa cu Victor Brauner, Sebastian Reichmann şi Oana Lungescu.

Editura Univers. Cele mai importante titluri în curs de apariţie în 2017:

Jostein Gaarder, Vita Brevis (traducere de Carmen Langseth)

Roberto Bolaño, O povestioară lumpen (traducere de Simona Sora)

Bogdan Stoica, Tipul din filme nu există, volumul II.

Audrey Carlan, Calendar Girl (traducere de Ioana Omăt)

Ali Smith, Artful

Tom Rob Smith, Agentul 6

Roland Barthes, Neutrul

Roberto Bolaño, Detectivii sălbatici (reeeditare, traducere de Dan Munteanu Colan)

Roberto Bolaño, Literatura nazi în America (traducere de Alina Cantacuzino).

Will Self, Umbrela, traducere de Petru Iamandi.

Editura Paralela 45

Titluri care vor apărea în 2017 la Editura Paralela 45

Opera poetică, autor Bogdan Ghiu

Opera poetică, autor Matei Vişniec

Opera poetică, autor Liviu Antonesei

Opera poetică, autor Aurel Dumitraşcu

Opere, vol. 6, Zodia Scafandrului, autor Mircea Nedelciu

Portalul magic (6 volume),autor Mary Pope Osborne

Jurnalul meu trăsnit,ediţia 2017, autor Keri Smith

Cartea Românească - Paralela 45

Titluri care vor apărea în 2017 la Editura Cartea Românească

(de la  1 ianuarie 2017, Editura Cartea Românerască va fi administrată de Editura Paralela 45)

Matei Vişniec, Opera dramatică , volumele 1-2

Mihaela Miroiu, Cu mintea mea de femeie

Medeea Iancu, delacrois este tabu: suita romînească

Marian Ilea, Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise

Eugen Negrici, Expresivitatea involuntară

Editura Trei. În curs de apariţie în 2017:

Martin Seay – Hoţul de oglinzi (colecţia Fiction Connection) a fost recent inclus în lista anuală New York Times a celor mai importante cărţi din 2016. Este volumul de debut al lui Martin Seay, o carte despre care New York Times spune că este “Cadul lui Da Vinci pentru intelectuali. ”

Hoţul de oglizi este un roman care ne poartă din Las Vegas-ul anului 2003, până California anului 1958, apoi în Veneţia anului 1592 şi ne dezvăluie, conform The Guardian “înşelăciuni şi secrete care se impletesc într-un volum excepţional de inteligent”.

Federico Axat - Ultima scăpare (colecţia Fiction Connection) este un thriller care a urcat în topurile de vânzare din toate ţările în care a fost deja publicat. Şi nu doar vânzările sunt impresionante, ci şi recenziile criticilor literari. În Olanda a urcat în top 10 cele mai bune cărţi ale anului. Critica olandeză vede deja un film, regizat de Brian De Palma, cu Johnny Depp, Penélope Cruz, Christian Bale, Anne Hathaway, Samuel L. Jackson şi Leonardo DiCaprio în rolurile principale… Francezii spun că Ultima scăpare este un thriller psihologic uluitor, o adevărată imersiune în meandrele minţii umane. Este un cocktail uimitor de suspans, atmosferă supranaturală, în stilul lui Stephen King.

Daniel Cole – Marioneta (colecţia Fiction Connection - Crime) este primul volum din seria Detectivul William Fawkes şi ne face cunoştiinţă cu controversatul poliţist supranumit Lupul. William Fawkes revine la birou după ce a fost suspendat pentru că a atacat un suspect. Aflat încă sub supervizare psihologică, Lupul este chemat de fosta sa parteneră, detectivul Emily Baxter, pentru a ajuta la prinderea unui criminal diabolic. Fawkes şi Baxter trebuie să descopere cine a cusut un cadavru, asemeni unei păpuşi, din părţi din corpurile a şase victim.

E L James - Cincizeci de umbre întunecate (colecţia Eroscop), ediţie tie-in, prilejuită de apariţia filmului realizat după acest al doilea volum al trilogiei Fifty Shades.

Anna Todd – Before (colecţia Fiction Connection) este cel de-al cincilea volum a seriei After, vândută în milioane de exemplare în întreaga lume şi, de asememnea, foarte citită în România. Before dezvăluie cititorilor vieţile personajelor favorite înainte de a se întâlni. Carte oferă o nouă perspectivă asupra relaţiei tumultoase dintre personaje şi puterea incredibilă a iubirii adevărate.

Leila Slimani - Dulcele Cântec a fost recompensat cu Premiul Goncourt 2016. Este un roman tulburător, care dezvăluie esenţa vremurilor pe care le trăim, cu conceptele de dragoste şi de creştere a copilului, cu legătura dintre bani şi dominaţie şi prejudecăţile de clasă sau de cultură.

În ciuda reticenţei soţului ei, Myriam, o tânără mamă a doi copii, decide să se întoarcă la muncă. După un proces riguros de selecţie, o angajează pe Louise, care încet, încet devine o figură centrală a familiei, până în ziua în care are loc o tragedie.

Grupul Editorial All

 Grupul Editorial All îşi va surprinde cititorii în anul 2017 cu titluri noi şi continuări ale seriilor de succes.

„Fata din Brooklyn”, de Guillaume Musso este un bestseller internaţional al unuia dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Romanele lui au fost publicate în 37 de ţări şi s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare. Cea mai recentă traducere din Musso, „Central Park” a fost bestseller al Editurii ALL pe anul 2016, iar „Fata din Brooklyn” care va apărea în 2017 este un titlu aşteptat cu mare nerăbdare de toţi cei îndrăgostiţi de cărţile acestui autor.

Seria „Pisicile războinice”, de Erin Hunter un alt bestseller al Grupului Editorial ALL pe anul 2016 continua în 2017 cu un nou ciclu:„Noua profeţie”.

Colecţia „Iubiri de altădată” va fi completată de un titlu nou, „Geamilia”, de Cinghiz Aitmatov. Louis Aragon, care a tradus această nuvelă amplă în limba franceză a numit-o cea mai frumoasă poveste de iubire din lume.

Un titlu aparte este „Gene”, de Siddhartha Mukherjee, câştigător al Premiului Pulitzer în 2011 pentru non-ficţiune. Volumul „Gene”, catalogat de „The Washington Post” una dintre cele mai bune cărţi de ştiinţă din anul care se încheie, face o analiză exhaustivă a eredităţii şi a influenţei suprinzătoare pe care aceasta o are asupra vieţii, personalităţii, identităţii, destinului şi alegerilor noastre.

„Ecaterina ce Mare, portretul unei femei”, de Robert K. Massie este un titlu care-i va bucura în 2017 pe iubitorii de biografii istorice. Autorul Robert K. Massie este istoric american, câştigător al Premiului Pulitzer pentru o biografie a lui Petru cel Mare şi renumit pentru cercetările sale asupra dinastiei Romanovilor. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite