BOOKFEST Aurora Liiceanu a vorbit despre biografia unei relaţii dintre un El şi o Ea FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 4 iunie, Aurora Liiceanu a participat la o dezbatere despre noul ei roman: „Ea şi el, biografia unei relaţii“. La dezbaterea, organizată în cadrul festivalului Bookefest, a  mai participat şi scriitorul Cristian Teodorescu.

Volumul "Ea şi El, biografia unei relaţii" este cel de al cincisprezecelea din seria de autor Arora Liiceanu, de la editura Polirom. Cartea este descrisă ca o biografie atipică a unei relaţii, realizată cu fineţe, un studiu psihologic al vârstelor. 

Autoarea vorbeşte despre dificultatea de a lucra doar cu ficţiunea, ea fiind de formaţie psiholog, de proiectare, reconstruire, manipulare şi exploatare dar şi despre dorinţa de a face ceva nou, autocenzură şi dezvăluire.

La rândul lui, Cristian Teodorescu vede noul volum ca pe un roman nonficţional, în care nu e vorba de o biografie sau de o repovestire istorică , ci de o analiză . Apreciază în special personajele, construite cu minuozitatea descoperirii semnelor ce definesc personaje. Aminteşte de atenţia pentru metodologia discuţiilor şi de capacitatea de a pshiologiza această descriere.

S-a trezit în mine o admiraţie suplimentară faţă de Aurora Liiceanu, pe care o ştiam cu un simţ al analizei excelent, cu o tenacitate a naraţiunii, pentru care trebuie să recunosc că o invidiez. La ea niciodată naraţiunea nu stă şi analiza nu bălteşte. 

Îi mai compară capacitatea de evocare  cu cea a lui Proust şi consideră că împărtăşeşte aceeaşi fineţe ca romancierul Camil Petrescu.  

Aurora Liiceanu nu-şi iartă personajele când zbârcesc, dimpotrivă.

Scriitorea a vorbit despre cum îi displace la scriitori faptul că nu citesc psihologie şi la psihologi că sunt „foarte inculţi“.

Neplăcerea mea este că scriitori se bagă în realitate şi scot oameni, iar pshiologii intră în teren şi scot numere, lucruri care sunt artificiale de fapt. Nu scot, şi am mai spus-o , oameni în carne şi oase. Ei doar păstrează oasele şi lasă carnea pentru scriitori.

Virginia Costeschi, moderatoarea dezbaterii, a prezentat concluzia evenimentului: 

Cred că este o carte pe care o poate citi deopotrivă un bărbat şi o femeie, pentru că o femeie va învăţa să-şi privească mai cu atenţie bărbatul, iar bărbatul cred că va învăţa să-şi cântărească mai bine vorbele, promisiunile şi mângâierile.

 Aurora Liiceanu s-a născut în 1941 într-o localitate din Basarabia. Este doctor în psihologie şi a scris mai multe cărţi, printre care: „Rendez-vous cu lumea“, „Patru femei, patru poveşti“, „La taifas“ ,„ Viaţa nu-i croită dupî calapod“ sau „Cuvinte încrucişate“ .

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite