TIFF 2016 s-a deschis în sunet de tobe, cu acrobaţii şi cu cel mai amuzant Cutremur de 6,9 pe scara Richter VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Cluj Napoca a  început festivalul TIFF 2016                 FOTO & VIDEO: Florin Ghioca
La Cluj Napoca a  început festivalul TIFF 2016                 FOTO & VIDEO: Florin Ghioca

Vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj Napoca a început a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF, care se va desfăşura până pe 5 iunie. Gala de deschidere a fost marcată de trupa Transe Express, care a oferit publicului un spectacol de percuţie la înălţime, acrobaţii francezi evluând suspendaţi în aer, ridicaţi de o macara.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulţumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, şi a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piaţa Unirii. 

Mihai Chirilov a făcut şi câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată - Taxi Driver, şi Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră naţională la Cluj.

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoţionant despre felul în care s-au transformat oraşul şi festivalul în 15 ani, introducând campania #TIFFMoments, derulată pe Instagram. În timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piaţa Unirii şi alte locaţii din Cluj. Ele pot fi urmărite live şi pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016.

TIFF 2016 FG

Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scenă a urcat şi Barbu Şofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Şofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anunţat, printre altele, şi că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecţia specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc în prezenţa actriţei vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor.

   

tiff 2016 giurgiu FG

   Tudor Giurgiu, alături de personajele campaniei de imagine a TIFF

De asemenea, Giurgiu a mai anunţat pe scenă că astăzi şi mâine, în cadrul "Weekend la Castel" de la Castelul Banffy din Bonţida, părinţii şi copiii sunt aşteptaţi, de la ora 12.00, să participe la activităţile şi spectacolele pregătite pentru ei: cursuri de improvizaţie, poze la minut în cabina TIFF, atelier de pictură, frisbee, confecţionare de zmee, atelier de meşteşuguri, olărit, fierărie, pâslărit, efecte speciale şi activităţi sportive, dar şi cursuri de prim ajutor. 

Spectaculoasa Gală de deschidere a TIFF 2016

A urmat proiecţia în premieră monidală a filmului lui Nae Caranfil, "6,9 pe scara Richter", o comedie cu momente de musical, primită cu hohote de râs de cei peste 3.000 de spectatori, de altfel numărul acestora fiind un nou record de audienţă pentru TIFF. Al şaptelea lungmetraj al lui Caranfil este ”o comedie burlescă, ţesută cu elemente de musical, despre criza vârstei de mijloc, dragoste, depresie şi frica obsesivă de cutremure”, după cum au declarat organizatorii. 

giurgiu esca si cornel ilie tiff FG

La TIFF Lounge, Tudor Giurgiu, Andreea Esca şi Cornel Ilie

Imediat după proiecţie, pe scenă au urcat o parte dintre cei care au lucrat la acest film, în frunte cu regizorul şi actorii principali. Cu acest prilej, Caranfil i-a mulţumit producătorului său, Cristian Mungiu:

"A susţinut acest film cu dragoste, l-a iubit încă din faza de scenariu, ceea ce este normal pentru un producător, dar l-a susţinut şi l-a făcut posibil. A fost cel mai neintruziv producător pe care l-am avut în toată cariera mea. Şi sper din tot sufletul ca la sfârşitul acestei seri să nu regrete amarnic faptul că m-a lăsat să-mi fac de cap cum am vrut", a declarat pe scenă Nae Caranfil.

Regizorul Nae Caranfil, la premiera mondială a filmului său, la TIFF

Regizorul a mai povestit şi despre faptul că în 1990 a luat cuvântul în balconul din Piaţa Universităţii şi că a spus atunci mulţimii că indiferent cum va merge cariera sa de cineast nu va mai avea o asemenea audienţă, lucru infirmat, conform spuselor sale, chiar în Piaţa Unirii din Cluj.  

Recomandări de weekend la TIFF:

Sâmbătă, 28 mai, vor avea loc două proiecţii speciale în prezenţa regizorului Šarūnas Bartas, invitat special în Focus Lituania, căruia îi este dedicată şi o mini-retrospectivă în secţiunea 3x3: Few of Us (Cinema Arta, ora 14.30) şi Peace to Us in our Dreams (Cercul Militar, ora 17.00).

Tot astăzi, astronautul român Dumitru Prunariu va fi prezent la Casa de Cultură a Studenţilor, la 18.30, la proiecţia specială Operation Avalanche (r. Matt Johnson) şi Opt zile în cosmos (r. David Reu), la 35 de ani de la primul său zbor în cosmos.

Fondurile obţinute din vânzarea biletelor cumpărate la proiecţia caritabilă Carol (r. Todd Haynes), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 21.00, vor fi donate către Hospice Casa Speranţei, centrul care oferă îngrijire medicală pentru copiii şi adulţii diagnosticaţi cu boli incurabile. Filmul cu Cate Blanchett şi Rooney Mara a avut şase nominalizări la Premiile Oscar.

Regizorul japonez Sion Sono, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul sâmbătă, după proiecţiile Guilty of Romance (Cinema Florin Piersic, 18.00), alături de actriţa Megumi_Kagurazaka, şi Tag (Cinema Arta, 22.00).

Pasionaţii de dans sunt invitaţi duminică, la 18.00, la Cinema Florin Piersic, la MR. GAGA, o proiecţie prezentată de JTI, în prezenţa regizorului Tomer Heymann. Ohad Naharin este unul dintre cei mai proeminenţi, inovatori şi productivi coregrafi ai lumii. Filmul îl urmează în Japonia, Olanda, Suedia şi Israel, creionând un portret unic al artistului în vârstă de 60 de ani, aflat într-un punct critic al vieţii.

TIFF Music Nights debutează la Urania Palace, la 21.00, cu două trupe româneşti îndrăgite: The Mono Jacks (sâmbătă, 28 mai) şi Byron (duminică, 29 mai). Casa TIFF va găzdui primele concerte în week-end, de la 22.00. Sâmbătă, va cânta trupa de neo-folk lituaniancă Garbanotas Bosistas (intrare liberă), iar duminică, cei de la Coma.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite