„Secondo Me“, încă un film al unui autor român selectat la Locarno, după noua producţie a lui Radu Jude VIDEO

„Secondo Me“, încă un film al unui autor român selectat la Locarno, după noua producţie a lui Radu Jude VIDEO

Imagine din filmul „Secondo Me“, regia Pavel Cuzuioc

Cel mai recent documentar regizat de Pavel Cuzuioc, „Secondo Me“, a fost finalizat recent şi a fost deja selectat în secţiunea oficială Semaine de la Critique a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Locarno, care va avea loc în perioada 3 - 13 august 2016.

Filmul se concentrează pe vieţile unor oameni obişnuiţi, pe emoţiile şi grijile lor şi modul în care trecerea timpului îi afectează. Pelicula va fi proiectată în data de 10 august, în sala cinematografului Teatro Kursaal, şi pe 11 august în L’altra Sala.

Festivalul de Film de la Locarno este un festival de categoria A, alături de festivalurile de film de la Cannes, Berlin şi Veneţia şi este considerat unul dintre cele mai avangardiste din Europa.

Lungmetrajul lui Radu Jude, ”Inimi cicatrizate”, este prezent la Locarno anul acesta în competiţia internaţională a festivalului.

Secţiunea Semaine de la Critique este o secţiune independentă, înfiinţată în 1990 şi organizată de asociaţia jurnaliştilor de film din Elveţia în colaborare cu preşedintele şi organizatorii Festivalului de Film de la Locarno. Anual sunt selectate şapte titluri care au premiera internaţională la Locarno. Alături de documentarul lui Pavel Cuzuioc, mai sunt selectate în aceeaşi secţiune şase documentare din Olanda,Tunisia, Polonia, Elveţia, Mexic, Kazahstan.

Filmul urmăreşte vieţile de zi cu zi a trei garderobieri care îşi desfăşoară activitatea în trei opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano şi Opera din Odessa. Documentarul lasă în plan secund Opera şi toate acţiunile care se desfăşoară pe scenele celebre şi se concentrează pe angajaţii din spatele scenei, aparent nesemnificativi, dar ale căror poveşti de viaţă sunt încărcate de esenţă.

”Întotdeauna m-au fascinat meseriile neobişnuite sau oamenii care nu se văd şi sunt undeva în umbră. De obicei ei trec neobservaţi şi chiar dacă interacţionăm cu ei, rar ne preocupă existenţa lor. Activitatea de zi cu zi a unui garderobier de la Operă e aparent simplă şi monotonă, dar vieţile lor sunt uneori mai pline de dramatism şi de intensitate decât evenimentele care au loc pe scenă“, a declarat Pavel Cuzuioc, regizorul filmului.

Documentarul de 79 minute este o producţie independentă (Austria) realizată cu sprijinul Departamentului de Film al Cancelariei de Stat din Austria şi Departamentul de Cultură al Orasului Viena. Filmările pentru ”Secondo Me” s-au desfăşurat între anii 2013 - 2105 în spaţii din Italia, Ucraina şi Austria.

Postproducţia filmului a fost realizată în Viena, Austria.

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978 în Republica Moldova. A studiat dreptul la Bucureşti, iar în 2000 s-a mutat la Viena, unde a urmat cursurile postuniversitare la Academia Diplomatică. În 2003 s-a reprofilat şi a studiat regia şi producţia de film la Academia de Film din Viena.

Pavel Cuzuioc a mai regizat documentarele ”Trois Femmes de Moldavie” (2006) şi ”Doina Groparilor/ Digging for life”, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar. ”Doina Groparilor” a fost selecţionat la numeroase festivaluri internaţionale. În prezent, cel mai recent proiect al lui Pavel Cuzuioc, scurtmetrajul ”Raisa”, a fost selecţionat la peste 20 de festivaluri internaţionale, unde a obţinut premii importante.

SECONDO ME - Teaser from Pavel Cuzuioc on Vimeo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările