Schiţele lui da Vinci, realizate în urma disecţiei mai multor cadavre, expuse la Edinburgh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe desene ale omului renascentist Leonardo da Vinci (1452-1519), realizate pe baza observaţiilor asupra corpului uman, în perioada 1510-1511, sunt prezente în cadrul expoziţiei „Leonardo da Vinci: mecanismul corpului uman”, de la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, care va fi deschisă până pe 10 noiembrie.

Încă de la sfârşitul anilor 1480, Leonardo da Vinci şi-a manifestat interesul pentru anatomia corpului uman. Pe vremea aceea, artistul renascentist – considerat a fi un veritabil „om universal”/ „Homo Universalis” - lucra pentru Ludovico Maria Sforza (1452-1508), duce de Milano. 

Conform ziarului „The Telegraph”, într-o zi, da Vinci a luat o foaie de hârtie şi a notat data: „ 2 aprilie 1489”; ulterior, a mai adăugat câteva cuvinte: „Carte intitulată «Despre corpul uman»”. Cu toate acestea, au mai trecut aproximativ două decenii până când artistul a hotărât să se dedice studiului corpului uman, după cum „arată” lucrările prezente în cadrul expoziţiei „Leonardo da Vinci: mecanismul corpului uman”, de la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh. 

 În 1489, da Vinci era deja un pictor cunoscut, dar continua să lucreze pentru Ludovico Maria Sforza – de pildă, schiţa canale maritime. În acea perioadă, artistul a făcut o serie de studii asupra craniului uman, care prezentau foarte multe detalii, ceea ce sugerează faptul că da Vinci a realizat lucrările pe baza unor observaţii directe. Totuşi, omului renascentist nu i-a fost permis accesul la mai multe cadavre, ce l-ar fi putut ajuta să îşi continue studiile. 

Mai târziu, în 1507, când deja era cunoscut drept unul dintre cei mai mari artişti din Europa, lui Leonardo da Vinci nu i-a mai fost greu să obţină permisiunea de a folosi cadavre pentru cercetările sale. Chiar în iarna acelui an, acesta a disecat corpul unui bătrân, care a murit sub ochii lui în Spitalul Santa Maria Nuova din Florenţa. Până la sfârşitul vieţii, da Vinci a examinat peste 30 de cadavre.

Colaborarea cu Marcantonio della Torre, profesor de anatomie la Universitatea din Pavia, situată la 30 de km de Milano, a fost pentru da Vinci una dintre cele mai înfloritoare activităţi din domeniul biologiei şi a avut loc în perioada 1510-1511. Cele 240 de schiţe şi notiţele luate în acea vreme fac parte din „Manuscrisul Anatomic A”. Multe dintre lucrări sunt expuse la Edinburgh. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite