O sculptură a lui Bogdan Raţă este expusă la Bienala de Artă de la Liverpool

O sculptură a lui Bogdan Raţă este expusă la Bienala de Artă de la Liverpool

Sculptura „The Middle Way“ este amplasată în Piaţa St. George din Liverpool

Lucrarea „The Middle Way“, a sculptorului Bogdan Raţă, este expusă la ediţia din acest an a Bienalei de Artă de la Liverpool, cea mai amplă manifestare de gen din Regatul Unit, care atrage peste 600.000 de vizitatori şi prezintă peste 900 de artişti anual.

„The Middle Way“, lucrarea de mari dimensiuni a artistului reprezentând o palmă deschisă spre cer, a fost instalată în faţa St. George's Hall, o clădire amplasată în insula muzeelor din centrul oraşului, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. Sculptura, inclusă în secţiunea Independents a bienalei, va putea fi vizionată până la data de 26 octombrie.

Bogdan Raţă, unul dintre cei mai inovativi artişti ai generaţiei sale, a expus la Bienala Mulhouse Basel 2010, la Bienala de artă contemporană de la Moscova 2011, în secţiunea de proiecte speciale Independents Liverpool Biennial 2012, la Bienala de la Veneţia 2013 şi, cu sprijinul ICR, în expoziţia "Kaleidoscope: Contemporary Art from EU Member States" de la Dublin.

A participat la proiecte curatoriale în Tel Aviv, Budapesta, Paris, New York, Timişoara şi Bucureşti.
Lector universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design, Catedra de Arte Plastice, secţia Sculptură, Bogdan Raţă este şi cordonator al proiectului geamMAT al Muzeului de Artă din Timişoara.

"Lucrez în mod special cu fragmente umane pe care le compun sau le recompun pentru a transmite anumite mesaje (în special sociale) sau anumite stări psihice ale omului contemporan. Deformarea psihică şi stresul cotidian sunt în general subiectele principale. Încerc să le transmit privitorului tocmai deformând corpul uman şi reinterpretându-l ca şi structură anatomică", a spus artistul.

Proiectul, realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, este curatoriat de Nasui Collection&Gallery, unul dintre cei mai activi operatori culturali din România, care prezintă o selecţie atentă de lucrări semnate de artişti contemporani români, în contexte naţionale şi internaţionale de prim rang.

Bogdan Raţă (n. 1984) are în portofoliu numeroase expoziţii personale şi colective, printre care: „Artistul lunii”, Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti; „Hand Gun”, Piata Presei Libere, Bucureşti; „Penitenciary”, Mulhouse Biennial, Art Basel; „God Bless Me”, Slag Gallery, NY, „The Essences of Reality”, Várfok Gallery, Budapesta; „Colouring the Grey – State of Body”, Independents Liverpool Biennial – St. George’s Hall; „Colouring the Grey – State of Mind”, Artists’ House, Tel Aviv; „Colouring the Grey”, Bienala de Artă Contemporană de la Moscova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: