Muzica lui Bach răsună din nou la Ateneu, în interpretarea Corului Filarmonicii "George Enescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Iosif Ion Prunner, alături de Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijorul Iosif Ion Prunner, alături de Corul Filarmonicii "George Enescu"

Mâine, la Sala Mare a Ateneului Român,  la orele 19.00, Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijat de Iosif Ion Prunner, va susţine un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach (Motetul nr. 3,  Suita franceză nr. 1, Suita franceză nr. 6, Motetul nr. 1).

Corul Filarmonicii 'George Enescu' reprezintă, de mai bine de o jumătate de secol, al doilea pol de anvergură al instituţiei muzicale bucureştene. Printr-o activitate neobosită şi variată — oratorii, misse, motete, concerte a capella — ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Începând cu 1990, Corul Filarmonicii 'George Enescu' a luat parte la manifestări extraordinare din viaţa muzicală românească.

Ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze, în 1995, cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Naţionale de France şi Lawrence Foster, o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internaţional ce poartă numele marelui compozitor român

Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul şi pianistul Iosif Ion Prunner, membru şi continuator al unei familii renumite de muzicieni şi oameni de cultură din România. Acesta încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât şi prezentarea de recitaluri de lied, susţinute de membri ai Corului şi acompaniate la pian, nu de puţine ori, de dirijorul însuşi.

Solişti vor fi Verona Maier la orgă şi Andrei Licareţ la pian.

 „ Miercuri seară, pe 4 martie, se va continua programul început în toamnă, în luna octombrie 2014, Integrala motetelor lui Johann Sebastian Bach şi suite franceze de acelaşi compozitor. Am dorit să interpretăm toate motetele de Bach, în versiunea cu orgă ( la orga Verona Maier). Considerăm că aceste motete şi suite il prezintă pe compozitor în complexitatea sa", spune dirijorul Corului Iosif Ion Prunner.  

Concert coral

Miercuri, 04 Martie 2015, 19:00 - 21:00
Sala mare
Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
IOSIF ION PRUNNER
VERONA MAIER - orgă
ANDREI LICAREŢ - pian
Program

Johann Sebastian Bach
Motetul nr. 3, Jesu, meine Freude, BWV 227
Suita franceză nr. 1, în re minor, BWV 812
Suita franceză nr. 6, în mi major, BWV 817
Motetul nr. 1, Singet dem Herrn ein neues Lied, BWV 225

Dirijorul Corului Iosif Ion Prunner

ion iosif prunner

Nascut la Bucuresti intr-o familie de muzicieni si veche traditie culturala, Iosif Ion Prunner a urmat Liceul de muzica „Dinu Lipatti“ si Universitatea de Muzica din Bucuresti. A studiat pianul si dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitis, Maria Fotino, Constantin Bugeanu si Sergiu Comissiona.

Dupa absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“ unde, in anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a incredintat conducerea Corului Filarmonicii. De asemenea, a fost solicitat sa dirijeze concerte sustinute de Orchestra simfonica si Orchestra de camera ale Filarmonicii.

In Romania a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Nationala Radio si Orchestra de camera Radio. A fost invitat sa sustina spectacole la Opera Nationala Romana. A sustinut concerte in importante centre muzicale din Europa si asia (Germania, spania, Franta, italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elvetia, Bulgaria, Coreea etc.) si a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc.

A colaborat cu personalitati si orchestre de prestigiu, dintre care mentionam: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. si orchestre precum Orchestra Nationala a Frantei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varsovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse. In decembrie 2007 a fost invitat, alaturi de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu - San Sebastian si o distributie cuprinzand artisti renumiti, sa prezinte o productie cu Recviemul de Verdi la San Sebastian, Toulouse si Paris - Sala Pleyel.

In 1991 a infiintat Fundatia si Orchestra de camera „Constantin silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului international de dirijat cu acelasi nume. Din 1997, preluand traditia Filarmonicii „George Enescu“ de a sprijini orchestra semiprofesionista a medicilor din Bucuresti, conduce activitatea acesteia. In 2003 i s-a conferit pentru intreaga activitate Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Activitatea sa a fost remarcata de cronicarii si presa de specialitate:

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite