FOTO Vioara lui George Enescu se ascultă la sate

FOTO Vioara lui George Enescu se ascultă la sate

Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, la concertul din comuna George Enescu FOTO Virgil Oprina

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au pornit turneul „Vioara lui George Enescu“ în oraşele şi localităţile rurale din judeţele Suceava, Vaslui, Sibiu şi, în final, la Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Pe 22 septembrie a avut loc primul concert al turneului, în comuna George Enescu din judeţul Botoşani, locul unde s-a născut compozitorul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu pianul electric in bortbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) în spate, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oară, să cânte sătenilor din România. A doua ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu” a fost iniţiat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo şi a debutat pe 22 septembrie, la căminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comună) până la oameni care lucrează pământul: “Am 70 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva. M-a uns la inimă. Să dea Dumnezeu să vină şi la anul“, spunea un sătean. 
 
Peste 30 de copii de la şcolile din zonă au venit să asculte recitalul celor doi artişti şi să vadă vioara Guarneri del Gesu care i-a aparţinut lui George Enescu şi care acum este folosită de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului naţional „George Enescu“): „M-a emoţionat ce-am ascultat şi m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor“, au mărturisit două eleve în clasa a VI-a.
 
M-a emoţionat ce-am ascultat şi m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor,
au mărturisit două eleve în clasa a VI-a
 
Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost şi anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emoţionat la finalul recitalului: „Mă bucur că am fost primiţi bine, că reacţia publicului a fost una foarte caldă. Chiar dacă oamenii care ne ascultă aici nu ascultă des o astfel de muzică, îţi dai seama din ochii lor când le place şi când reuşeşti să-i captivezi cu o muzică pe care nu o aud în mod obişnuit. E emoţionant să cânt pentru a doua oară pe meleagurile în care s-a născut şi a cântat George Enescu“. 
 
Cea de-a doua ediţie a turneului „Vioara lui George Enescu“, cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, va continua până pe 4 noiembrie 2013, în oraşe şi localităţi rurale din judeţele Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti. Până acum, cei doi muzicieni au concertat în comuna George Enescu, în Botoşani şi în comuna Grăniceşti din judeţul Vaslui. 
 
Iniţierea unui public nou în tainele muzicii clasice
 
„Eu cred în faptul că trebuie să ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasică spre cât mai multă lume, Nu trebuie să ezităm în faţa riscului de a ne confrunta cu un public nou, deşi mulţi sunt cei care mă contrazic, uneori cu violenţă. Până la urmă, misiunea radioului public, care emite în România din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de oameni să ajungă la cultură, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru şi Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demontează practic ideea că la cultură trebuie să aibă acces doar iniţiaţii. Sau, privind altfel, iniţiază un public nou în tainele muzicii clasice”, a declarat Oltea Şerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, unul dintre iniţiatorii proiectului.
 
Turneul va fi şi anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor poposi în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Periplul muzical va cuprinde şi un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public din România.
 
Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
 
„Însăşi ideea că unii dintre aceşti oameni nu au văzut în viaţa lor cum arată în realitate o vioară sau uimirea pe care o au în faţa actului interpretativ, nemaivorbind de modul în care ar trebui să se comporte pe durata recitalului, ar trebui să ne dea fiori tuturor”, scrie Oltea Şerban-Pârâu pe blogul său de pe adevarul.ro.
 
Programul următoarelor concerte din turneul „Vioara lui George Enescu“:
 
24 octombie, Comuna Pogoneşti, jud. Vaslui - Şcoala cu clasele I-VIII Dimitrie Negruţiu, Pogoneşti - ora 13.30
24 octombrie, Bârlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00
28 octombrie, Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Căminului cultural Slimnic - ora 12.00
28 octombrie, Comuna Răşinari, jud. Sibiu - Căminul cultural Răşinari - ora 17.00
1 noiembrie, Bucureşti - Sala Radio - ora 19.00
4 noiembrie, Comuna Cernica, jud. Ilfov - Căminul cultural Cernica - ora 14.00
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările