Despre morală, viaţa digitală şi autenticitate. Teme de etică aplicată, de la Oxford la  Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesori şi cercetători ai Universităţii din Oxford vin la Bucureşti pentru cea de-a patra ediţie a ”Bucharest- Oxford Workshop in Applied Ethics” care se desfăşoară la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti şi care debutează luni, 12 iunie, de la ora 16.00, cu două cursuri deschise, continuând marţi şi miercuri, de la ora 09.30, cu o serie de tutoriale ţinute de specialiştii invitaţi, printre care Julian Săvulescu şi Roger Crisp.

În cadrul întâlnirilor vor fi abordate subiecte de actualitate, cu impact asupra agendei publice din România şi celei globale, folosind metodele eticii aplicate şi filosofiei practice. Este schimbarea climatică cea mai importantă provocare morală a secolului nostru? Ce este normativitatea şi cum se poate fi ea (re)gândită? De ce e importantă virtutea socială a autenticităţii? Cum putem evalua şi controla algoritmii care ne guvernează viaţa digitală? De ce genetica şi epigenetica au nevoie de o etică? A mai rămas vreo şansă pentru viaţa mentală privată într-o lume a intervenţiilor neuronale? Ce argumente putem aduce în favoarea îmbunătăţirii şi ameliorării morale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările şi temele pe care cercetătorii britanici şi români le vor analiza pe parcursul celor două zile. 

Printre cei peste cincisprezece participanţi se numără Julian Savulescu (Oxford), Roger Crisp (Oxford), Ingmar Persson (Oxford), Mircea Dumitru (Rector, Universitatea din Bucureşti) şi Emilian Mihailov (Universitatea din Bucureşti).

Evenimentul va începe cu profesorii Julian Săvulescu şi Roger Crisp care vor susţine luni (12 iunie), două cursuri deschise: primul, despre relaţia dintre noroc moral şi egalitatea de şanse, iar cel de-al doilea, despre rolul conştiinţei profesionale în cazurile controversate ale bioeticii de azi. 

Zilele de marţi şi miercuri sunt dedicate unor serii de tutoriale ţinute de profesorii de la Oxford cu studenţii masteranzi şi doctoranzi ai Facultăţii de Filosofie.

”Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics” este rezultatul unui parteneriat de lungă durată între Universitatea din Oxford şi Universitatea din Bucureşti, menit să susţină o colaborare permanentă între profesori şi cercetători ai celor două universităţi.

Tutorialele au loc la sediul Facultăţii de Filosofie (Splaiul Independenţei 204), în amfiteatrul Mircea Florian, începând de marţi, 13 iunie, de la ora 09.30. Discuţiile se desfăşoară în limba engleză, iar accesul este deschis studenţilor, cercetătorilor, profesorilor şi celor interesaţi de etica aplicată în limita locurilor disponibile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite