Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, alături de pianista Cătălina Butcaru, în recital pe trei scene din România

Concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, alături de pianista Cătălina Butcaru, în recital pe trei scene din România

Volkhard Steude, concertmaistrul  Filarmonicii din Viena

Cu prilejul Zilei Europei 2016, concertmaistrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude şi pianista Cătălina Butcaru vor susţine, de la ora 19.00, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din Bucureşti, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai şi la Filarmonica Banatul din Timişoara, pe 4 mai.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi muzicieni, Volkhard Steude şi Cătălina Butcaru, se află pentru prima dată împreună pe scenele din România.

Programul prezentat pe 2,3 şi 4 mai, la Bucureşti, Sibiu şi Timişoara, este unul atractiv şi variat, menit să pună în valoare calităţile celor doi interpreţi şi să ofere publicului o plăcută călătorie muzicală însoţită de sonorităţi de la cele mai clare, inocente, pure sau efervescente, cum se întâmplă în Sonata primăverii de Beethoven, la cele învolburate, pasionale sau pline de resemnare din lucrările lui Dvorak şi Straus cs, pentru a se ajunge la un anume rafinament şi timbralitate tipice muzicii franceze, prin celebra lucrare Tzigane Rhapsodie a lui Ravel.

Volkhard Steude, un împătimit al muzicii de cameră, cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziţie de Banca Naţională a Austriei. Din anul 2000 este concertmaistrul Filarmonicii din Viena.
Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, a susţinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiţi ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim şi Tugan Sokhiev. Turneele sale în Europa şi Japonia, dar şi impresionanta discografie, coturează cariera unui mare muzician care se prezintă acum şi publicului din România.

Cătălina Butcaru, pianista născută la Constanţa şi stabilită la Viena, a fost admisă la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obţinut diploma de solist. Pianista reuneşte in palmaresul său numeroase premii la competiţii naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Concursul Steinway în Viena,  Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solistă în Londra şi doi ani mai târziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanică. Albumul, care conţine lucrări de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internaţională şi prezentat în întregime de Radiodifuziunea Austriacă. Cu această ocazie, renumitul critic muzical D.C.F. Wright a scris in cronica sa: „…This is a must have disc. It is the best piano playing I have heard for many years… ” Din anul 2000, Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică în Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria şi România.

Recitalurile se vor desfăşura sub patronajul Excelenţei Sale, Ambasadorul Austriei în România, Mag. Gerhard Reiweger.


Recital cameral

Filarmonica "George Enescu"
Luni, 2 Mai, ora 19:00, Sala Mare
Volkhard Steude - vioară
Cătălina Butcaru - pian
Program:
• Ludwig van Beethoven - Sonata nr. 5 pentru pian şi vioară în fa major, op.24, "Sonata primăverii"
• Antonin Dvorak - Patru piese romantice, op. 75
• Richard Strauss - Sonata pentru vioară şi pian, op. 18
• Maurice Ravel - Tzigane

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările