Ciocănitoarea rusească a câştigat  Trofeul Cinepolitica 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câştigat  Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător şi complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susţine că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice şi o instalaţie militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a încheiat joi, 30 aprilie, la Cinema Studio, cu o sală arhiplină şi premiera unui film-antologie, Words with Gods, semnat de nouă regizori. Gala a fost prezentată de actriţa Olivia Niţă şi de scriitorul Marius Chivu, membru al juriului competiţiei.

În centrul atenţiei s-a aflat cineastul american Chad Gracia, care „transformă documentarul într-o ficţiune şi, în nebunia personajului, realitatea apare mai strălucitoare”, susţine juriul festivalului. Regizorul, distins recent la Festivalul de la Sundance cu Marele Premiu al Juriului pentru documentar, s-a întâlnit cu publicul miercuri, la prima proiecţie a filmului său în festival.

chad garcia

 Rgizorul Chad Garcia, câştigătorul trofeului Cinepolitica 2015

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit filmului alb-negru În bătaia vântului/ In the crosswind (r. Martti Helde, Estonia), „un experiment vizual superb despre un moment crunt al istoriei umanităţii. Filmul impresionează estetic şi provoacă, în acelaşi timp, emoţii puternice.

O Menţiune specială i-a fost acordată filmului Pactul Stat-Mafia / La Trattativa, în regia Sabinei Guzzanti, o producţie captivantă, un hibrid între documentar şi ficţiune. Este „un demers artistic care poate schimba pentru totdeauna percepţia despre ce înseamnă «cei buni» şi «cei răi» când vine vorba de lege”, potrivit juriului. 

Fără îndoială, demersul artistic este ieşit din comun”. Cele şapte filme din competiţia Cinepolitica au fost jurizate de scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum şi de Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaţionale.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica a avut loc între 26 şi 30 aprilie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti şi a adus o selecţie de filme puternice, dezbateri şi evenimente speciale

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite