Bruckner, in memoriam Camil Marinescu

Bruckner, in memoriam Camil Marinescu

Dirijorul Camil Marinescu a murit pe 27 iulie de COVID-19

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al intituţiei în perioada 2012-2019. Camil Marinescu a murit, luni, la vârsta de 55 de ani, de COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Intelectual autentic şi om de caracter, Camil Marinescu lasă posterităţii o operă muzicală foarte apreciată, alături de amintirea unei personalităţi complexe şi respectate. "Dirijor talentat, unul dintre ce mai remarcabili din generaţia sa, maestrul Camil Marinescu şi-a conturat şi o rarisimă vocaţie de pedagog, exersată în consacrate centre muzicale de pretutindeni. Pentru lumea muzicală, dispariţia sa este o pierdere pe care o vom resimţi încă mult timp“, declară Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“.

Camil Marinescu, la mormântul compozitorului Anton Bruckner

Simfonia nr. 7 de Anton Bruckner (1824-1896), pe care o vom putea asculta joi pe canelele online ale instituţiei, a fost finalizată în 1883, fiind influenţată de moartea lui Wagner, idolul suprem al compozitorului. „În spatele partizanatelor fanatice şi adversităţilor ireconciliabile, a vastei dimensiuni private a muzicii şi a grandorii simfoniilor bruckneriene, se afla un singur motor: credinţa fermă, astăzi pierdută, că muzica e ceva important“, subliniază muzicologul Mihai Cojocaru, despre ultima creaţie dirijată de Camil Marinescu pe scena Ateneului Român.

Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot. La dirijat a fost discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel. Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere  simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.  În perioada 2012-2019, a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“.

Stagiune online
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Joi, 30 iulie 2020, ora 19.00
Dirijor: Camil Marinescu
Program: 
Anton Bruckner - Simfonia nr. 7 în mi major


Înregistrarea concertului din 22 martie 2019 poate  fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook  şi pe canalul YouTube. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, în seara difuzării, pentru toţi iubitorii muzicii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: