„Artă versus politică” la Making Waves

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a noua ediţie a Festivalului „Making Waves: New Romanian Cinema 2014” se deschide pe 4 decembrie la New York, în cadrul căreia vor avea loc o serie de evenimente speciale, reunite sub titlul „Artă versus politică”.

Ediţia din acest an, care se deschide pe 4 decembrie la Film Society of Lincoln Center, Romanian Film Initiative, invită publicul din New York nu doar la o doză intensă de cinema românesc, ci şi la o reflecţie pe teme controversate ale momentului şi la revizitarea unor repere culturale esenţiale, se arată într-un comunicat al organizatorilor, care scot în evidenţă de data asta libertatea sexuală şi libertatea de expresie.

Evenimentul Hedda Sterne Rediscovered este dedicat artistei de origine română Hedda Sterne, ale cărei lucrări de tinereţe vor fi prezentate în premieră publicului american. Pentru al treilea an consecutiv, Making Waves continuă programul special Creative Freedom through Cinema dedicat relaţiei dintre artă şi politică şi libertăţii de expresie în Europa de Est.

Dacă în 2012 Creative Freedom through Cinema a explorat shimbările sociale şi culturale petrecute recent în România şi Ungaria, iar anul trecut a avut ca ţări invitate Cehia şi Slovacia într-un dialog despre film şi propagandă, la această ediţie ţara invitată este Rusia. Tema curajoasă propusă de Making Waves o constituie drepturile omului. În contextul în care, în 2013, noua legislaţie rusă interzice aşa-numita „propagandă a relaţiilor non-tradiţionale cu minori”, comunitatea LGBT locală se confruntă cu abuzuri grave, iar libertatea de expresie este dramatic ameninţată. În ciuda ostilităţii instaurate de statul rus la adresa minorităţilor sexuale, artiştii continuă să susţină şi să documenteze pulsul comunităţilor LGBT, luptând pentru respectarea drepturilor acestora.

În cadrul programului Creative Freedom through Cinema, realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, vor fi prezentate două filme extrem de controversate: „Călătorie de iarnă” (r. Serghei Taramajev şi Liubov Lvova) şi „Copii 404” (r. Pavel Loparev şi Askold Kurov). Selecţia celor două titluri ruseşti a fost realizată în parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film şi selecţioner la Festivalul de Film din Rotterdam.

„Fragilitatea drepturilor persoanelor gay a fost din plin demonstrată de brutalitatea pe care regimul Putin a îndreptat-o împotriva noastră,” spune celebrul autor Andrew Solomon, specialist în pshologie şi activist pentru drepturile LGBT, care va participa la discuţia organizată de Romanian Film Initiative în cadrul acestui program.

„Aceşti regizori curajoşi îi ajută pe cetăţenii Rusiei să afle că există mulţi alţii asemenea lor, iar pe noi, cei din alte ţări, să aflăm ce chipuri poate lua suferinţa în interiorul Federaţiei. Implicaţiile locale şi globale sunt deopotrivă înspăimântătoare şi extrem de relevante”, e de părere Solomon, care a fost invitat recent şi la Bucureşti, unde şi-a lansat cartea „Demonul amiezii. Anatomia unei depresii”. Alături de el, la discuţia care va avea loc pe 6 decembrie la Film Society of Lincoln Center, vor participa regizorul Pavel Loparev şi Masha Gessen, jurnalistă ruso-americană şi activistă, recunoscută pentru criticile aduse regimului Putin. Dezbaterea, care va trece în revistă situaţia minorităţilor sexuale în Rusia, România şi SUA, va fi moderată de Mona Nicoară, realizatoare de film documentar şi activistă pentru drepturile omului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite